ПРВАЦИ БАЛЕТА ИЗ КИЈЕВА, ОЛГА ГОЛИЦА И ДЕНИС НЕДАК, ГОСТУЈУ 21. ЈАНУАРА У БАЛЕТСКОМ СПЕКТАКЛУ „КРЦКО ОРАШЧИЋ“ У ЦЕНТРУ „САВА“

Прваци Балета из Кијева, Олга Голица и Денис Недак, гостоваће у представи „Крцко Орашчић“, која ће бити изведена 21. јануара у Великој дворани Центра „Сава“.
У овом класичном спектаклу, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији Константина Костјукова, и у организацији Центра „Сава“ и Народног позоришта, Галица ће се појавити у улози Маше, док је Недаку поверена насловна рола.
У представи, којом ће дириговати гост из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли, учествоваће и целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци" у улогама Анђела.
Зимска, балетска чаролија, бајка која почиње у једној божићној ноћи, а све проткано изражајном музиком Чајковског разлози су због којих не треба пропустити овај балетски спектакл, посебно намењен најмлађој публици.
Основу балета чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева“, написаној 1816. године.
Славни француски књижевник и драмски писац Александар Дима, у међувремену је адаптирао ту Хофманову причу о девојчици и њеној божићној авантури која уз поменуту, фантастичну, музику осваја публику на свим континентима.
Сценографију и костиме креирала је Ангелина Атлагић.
Представа је премијерно изведена на Великој сцени Народног позоришта 18. марта 2014. године.
М.Б.

ОЛГА ГОЛИЦА
Завршила је Државну балетску школу у Кијеву.
Солискиња Балета Националне опере Украјине Т. Шевченко постаје 2006. године.
Добитница је низа значајних признања на међународним балетским конкурсима.
Главне улоге: Одилија, Одета (Лабудово језеро), Клара (Крцко Орашчић), Јулија (Ромео и Јулија), Никија (Бајадера), Китри (Дон Кихот), Жизела, Сванилда (Копелија), Рајмонда и многе друге.
Гостовала је на сценама у Мексику, Грчкој, Шпанији, Италији, Француској, Белгији.

 

 

 

 

 

ДЕНИС НЕДАК
Носилац престижног националног признања – Заслужни уметник Украјине (2011).
Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад у театру.
Првак Националне опере у Кијеву постаје 2008. године.
Одиграо је бројне главне улоге у балетима Крцко Орашчић, Лабудово језеро, Успавана лепотица, Бајадера, Дон Кихот, Жизела, Корсар, Спартак, Рајмонда...
Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима.
Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи.
Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији, Француској...

 

 

 

ЈАКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ
Рођен је 1985. године.
Сматрају га једним од најизражајнијих диригената његове генерације, а данас је уметнички директор Међународног летњег фестивала у Таљакоцу (Италија), главни диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала. Као гостујући диригент је наступао са Националним симфонијским оркестром Украјине, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијским оркестром Беневента, Симфонијским оркестром „Пучинијана“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Помпеја“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Белини“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Таормина“, Симфонијским оркестром „Фестивал Еуромедитеранео“, затим са Хором Римске опере, Хором „Аркум“, Сицилијанским лирским хором, Лирским хором „Ђузепе Верди“ и Интернационалним оперским хором; чиме је остварио завидну музичку продукцију и захваљујући томе је постао добитник бројних награда.
Студирао је клавир, композицију и певање, а дипломирао је на Конзерваторијуму „А. Касела“ у Л'Аквили. Наставио је да се усавршава у Италији и иностранству код маестара: Мауро Карди, Алесандро Сбордони, Ацио Корги, Сандро Ранчители, Сезаре Скартон, Хосе Мариа Скиуто, Мирта Херера, Марија Моска, Аурелио Јаколена и Марија Кјара Павоне.
Његове наступе увек подржавају најважније институције Италије и Европе.

Прочитајте још архивираних вести