ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА БОРИСА ПИНГОВИЋА 12. НОВЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Промоција књиге песама глумца Народног позоришта у Београду Бориса Пинговића "Чубрина 3а", коју је објавила Издавачка кућа "Арте", биће одржана у уторак 12. новембра (12,00) на Сцени "Раша Плаовић".

Напомињући да књига представља "емотивни омаж једном времену", аутор у предговору наводи да му је требало скоро четири деценије да напише ове песме и поверује "у смисленост њиховог збирања у једне корице, с обзиром на толику тематску разнородност која их карактерише".
- Како не могу са сигурношћу да устврдим да ми неће требати наредних 40 година да поновим сличан "песнички подухват", принуђен сам да искрену посвету, за којом осећам велику потребу и чезнуће, учиним што свеобухватнијом, за сваки случај - написао је, између осталог, Пинговић.
- ... Стога, реших да ову посвету напишем у мало гушћој, дакле поетској форми, уверен да је хаику, коме на жалост нисам вичан, најприкладније решење... Ал', рекох, нисам му вичан. Најзад, ове песме посвећујем Свима Онима Мојима за које свеће палим, Онима због којих живим, и за Којима жалим - објаснио је Пинговић, стални члан ансамбла Драме.
Песник, критичар, писац и драматург Мирко Жарић оценио је да је Пинговићева поезија писана стилом и језиком генерације која је стварала и обележила поетски израз 70-тих година прошлог века.
Жарић у својој рецензији наводи да ту, пре свега, мисли на песнике Мирослава Максимовића, Слободана Зубановића, Душка Новаковића, Стевана Тонтића и Живојина Недељковића и напомиње да је Пинговић, у односу на њих, у поступку са речима и синтагмама "био нешто једноставнији".
Подсећајући да је "Чубрина 3а" његова прва књига, Жарић, који ће учествовати и на промоцији, нагасио је да је она "далеко, далеко од почетничке" и додао да се Пинговић с њом потврдио као "готов песник".
Осим њега, о књизи ће говорити и главни и одговорни уредник "Арте" Миодраг Јакшић, в.д. директора Драме Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић и Пинговићеве колеге из ансамбла Бранко Јеринић и Небојша Дугалић.
Стихове ће казивати, такође, колеге из ансамбла, Нела Михаиловић, Небојша Кундачина, Ненад Стојменовић и Зоран Ћосић.
М.Б.

Биографију Бориса Пинговића можете погледати ОВДЕ