ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "БРАНИСЛАВ НУШИЋ, ЖИВОТ И ДЕЛО", 23. ОКТОБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Књига Рашка В. Јовановића "Бранислав Нушић, живот и дело", у издању ЈП Службени гласник, биће представљена у четвртак 23. октобра (18,00) у Музеју Народног позоришта (НП) у Београду.
Најновија књига о Браниславу Нушићу, поводом 150 година од његовог рођења, говори о животу и обимном стваралачком делу једног од најплоднијих и најпопуларнијих српских писаца уопште, а посебно на размеђи 19. и 20. века.
Нушић је својим делом обележио српско драмско стваралаштво тог периода и касније, а његов утицај видљив је и данас у 21. веку! Као писац са успехом је стварао још и приповедачку, романескну и меморарску прозу, а истицао се и путописним и етнографским делима.
Био је и песник и сатиричар. Дуги низ година бавио се и новинарством, покретао је и уређивао више листова, док је потписујући се као "Бен Акиба" успоставио и новинарску козерију код нас. Дело говори о свестраној личности живог и радозналог духа, необично активној у готово свим сферама друштвеног живота, а нарочито у области драме и позоришта.
Нушић никада није био по страни од матица судбоносних историјских збивања.
Зато је и могао да каже: "Тај сам живот не само запазио већ и живео њиме и, као феникс, са сваком новом генерацијом, са сваким добом, са сваком епохом нашег друштвеног развитка умирао и опет се рађао да живим новим животом, животом нових људи и новог друштва".
Такав Нушић и после једног и по века живи међу нама и данас!
Осим аутора Јовановића, на промоције ће говорити театролошкиња и позоришна критичарка Драгана Бошковић, драмски писац Синиша Ковачевић и театролог Радомир Путник.
У програму ће суделовати првакиња Драме Народног позоришта у Београду Радмила Живковић и глумци НП Бојана Бамбић и Павле Јеринић.  
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести