ПРИМАДОНИ РАДМИЛИ БАКОЧЕВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС МУЗИЦИ

Награда "Музика Класика" за 2016. годину за изузетан допринос класичној музици, коју додељује истоимена ревија, уручена је 2. фебруара примадони и педагогу Радмили Бакочевић.
На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, признање је примила из руку уреднице ревије Александре Паладин.
- Веома се захваљујем свим мојим колегама који су били у жирију за доделу ове награде. Јако је важно када уметник добије признање за своје стварање и када престане његово присуство на сцени", казала је госпођа Бакочевић.
Међу добитницима, у разним категоријама, су и Светлана Савић (композитор године), Удружење композитора Србије (музичка институција године), Радио Београд 2 (медиј године за афирмацију уметничке музике), ансамбл "Метаморфозис" (најбољи оркестар), Владимир Пејковић (композитор године за примењу музику), Међународна трибина композитора (музички фестивал године)...
Награда "Музика Класика", установљена 2010. године, осмишљена је као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени.
Током веома богате каријере, (43 сезоне певала је у Народном позоришту), Радмила Бакочевић је својим раскошним гласом оплеменила готово све што је било написано за лирско-драмски фах: од Вердија, преко Пучинија, до Белинијеве “Норме”, коју је певала више (преко 500 пута) и од саме Марије Калас.
Такође, она је, уз  Фјоренцу Косото, Пјера Капучилија и Пласида Доминга, један од уметника са највише отпеваних представа у 20. веку.
Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Са изразитим смислом за извођење ораторијумских дела, немачког, француског и руског лида и песама југословенских композитора, наступала је на концертним подијумима у Бечу, Берлину, Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Санкт Петербургу, Београду, Загребу, Љубљани...
За разна уметничка остварења добила је више признања, као што су Октобарска награда Града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), Награда АВНОЈ-а (1979), Вукова награда (1991), Награда “Тарго д’оро” за креацију Норме која је у сезони 1972/73. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији, Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело (2011)...
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести