ПРИМАДОНА БИСЕРКА ЦВЕЈИЋ ПОКЛОНИЛА КУЛТУРНА ДОБРА МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У намери да обогати збирку културних добара Музеја Народног позоришта у Београду, примадона Бисерка Цвејић поклонила је из своје приватне колекције неколико личних предмета.

Трајно и без накнаде, госпођа Цвејић даровала је Музеју две круне, капу и наруквице за ручни зглоб и надлактицу које је, као Амнерис, носила у Вердијевој "Аиди".
Међу поклоњеним културним добрима налазе се и хаљине које је користила као Шарлота, у Маснеовом "Вертеру", и Кармен, истоимена насловна јунакиња најпознатије опере Жоржа Бизеа.
Церемонији примопредаје, одржаној у понедељак 11. марта, присуствовали су в.д. управника Народног позоришту у Београду Дејан Савић, в.д. директора Опере Дејан Миладиновић и кустос Музеја Народног позоришта Драган Стевовић.
Музичку академију у Београду, Бисерка Цвејић је уписала у класи професора Јосипа Ријавеца, чувеног тенора.
На сцени Народног позоришта у Београду дебитовала је 1950. године.
Пуних десет година, до 1961.године, била је чланица Београдске опере, а потом је ступила у ангажман у Бечкој државној опери где је остварила 25 улога и око 370 наступа.
Била је и чланица Загребачке опере, а после повлачења са сцене, двадесет година радила је као педагог, односно као професор соло певања на Музичкој академији Универзитета уметности у Београду.
Била је прави вердијански мецосопран, а истовремено, захваљујући префињеном осећају за стил и савршеном познавању језика, изванредно је тумачила и француске оперске ликове.
Од 1961. редовно је гостовала у Метрополитену у Њујорку, који је био позорница њених највећих успеха и признања.
Певала је у миланској Скали, Арени у Верони, напуљском Сан Карлу, лондонском Ковент Гардену, Баљшом театру у Москви, Театру Колон у Бунос Аиресу...
Лепим, уједначеним, снажним и топлим гласом сигурних висина, врхунском музикалношћу и изразитим осећајем за музичку и сценску карактеризацију с посебним је успехом певала и Шарлоту у "Вертеру", Прециозилу у "Моћи судбине", Далилу, принцезу у Чилеиној "Адријани Лекуврер", Ђулијету у "Хофмановим причама", Аиду...
Током богате каријере остварила је 77 мецосопранских улога у скоро 1.800 представа на сценама широм света.
М.Б.