ПРЕМИНУЛА НЕКАДАШЊА ПРВАКИЊА ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ ДОБРИЛА БОГОШЕВИЋ (1929-2017), САХРАНА 17. ЈАНУАРА

Некадашња првакиња Опере Народног позоришта сопран Добрила Богошевић преминула је у Београду 12. јануара у 88. години.
Сахрана ће бити одржана у уторак 17. јануара, у 13 часова, на Новом гробљу у Београду. 
Добрила Богошевић је рођена 20. августа 1929. године у Урошевцу.
Пре неколико година, у оквиру циклуса „Сусрети“, у Музеју Народног позоришта одржано је вече са овом признатом уметницом која је током дуге и богате каријере остварила низ улога колоратурног и лирског фаха.
Том приликом, у знак захвалности за све што је учинила за своју матичну Кућу, в.д. управника Дејан Савић уручио јој је Сребрњак Народног позоришта.
У разговору са директором Музеја Драганом Стевовићем, између осталог, испричала је да је непосредно по завршетку Другог светског рата, на инсистирање своје сестре, отишла у Призрен где је завршила малу матуру, а потом је у Пећи уписала Трговачку академију.
Када јој је предложено да школује глас била је изненађена, јер није веровала да се то уопште може. До тог тренутка, њено знање из света музике се сводило на природној музикалности јер је лако и сигурно могла да отпева све што би чула.
Школске 1947/1948. године добила је стипендију за школовање гласа у музичкој школи при Музичкој академији у Београду. На аудицији је певала песму "Славуј пиле". Том приликом, како је казала кроз смех, први пут у животу чула је за реч колоратура.
После удаје, 1950. године, прешла је у музичку школу при Конзерваторијуму у Загребу, у класи професорке Марије Борчић.
- Моја професорка била је предивна, а радила је као члан Загребачке опере - присетила се тада Добрила која је школовање завршила 1954. године.
Већ следеће године, како је испричала, учествовала је на Интернационалном такмичењу у белгијском граду Вервијеу где је освојила трећу награду.
Годину дана касније, примљена је у стални ангажман Опере Народног позоришта где је остала до пензионисања. Дебитовала је 11. новембра улогом Ђилде у ''Риголету''.
Од бројних рола, посебно је издвојила лик Виолете из Вердијеве "Травијате" коју је певала пуних 18 сезона и том приликом је забележила рекордних 150 наступа. Открила је и један интересантан податак да је њен покојни супруг одгледао ту представу чак 121 пут.
У низу премијера на матичној сцени тумачила је водеће улоге у представама "Фигарова женидба", ''Борис Годунов'', ''Бал под маскама'', 'Фауст'', ''Покондирена тиква'', ''Дон Пасквале'', ''Иван Сусањин'', „Италијанка у Алжиру“, „Кармен“, „Боеми“, „Лучија од Ламермура“, „Пајаци“...
За разна уметничка остварења добила је више признања.
Поред каријере оперске певачице била је ангажована и као активни друштвени радник. Била је два пута члан програмског савета ''Просвета'', члан Извршног одбора УМУС-а где је остварила 7 мандата, делегат на VI и VIII конгресу Савеза музичких уметника Југославије у Будви и Новом Саду.
М.Б.