ПРЕМИЈЕРА СОФОКЛОВЕ "АНТИГОНЕ" НА МАТИЧНОЈ СЦЕНИ 19. ФЕБРУАРА

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у насловној улози, биће премијерно изведена на матичној сцени у уторак 19. фебруара.

Представа је премијерно одиграна 30. децембра 2012. године у Југословенском драмском позоришту уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се у ноћи између 2. и 3. децембра догодио на Великој сцени.
У међувремену, такође у ЈДП-у, одигране су и две репризе ове драме у којој играју и Драган Мићановић (Креонт), Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Александар Срећковић (Гласник), Слобода Мићаловић (Еуридика), Момчило Оташевић (Хемон)...
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности.
Софокле, један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида, радњу је сместио у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
Редитељ је креирао сценографију, костиме Бојана Никитовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.
М.Б.