ПРЕМИЈЕРА ДВА КРАТКА БАЛЕТА - “ЋЕЛАВА ПЕВАЧИЦА” И “ОНИ” 17.01. НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

У оквиру пројекта “Вече младих кореографа”, у суботу 17. јануара (20,30) на Сцени “Раша Плаовић” биће премијерно изведена два кратка балета - “Ћелава певачица” и “Они”.
Кореографију и режију за “Ћелаву певачицу” урадио је солиста Народног позоришта у Београду Дејан Коларов, а у подели су Милан Рус (Господин Смит), Ивана Савић (Госпођа Смит), Душан Милосављевић (Господин Мартин), Сања Нинковић (Госпођа Мартин), Татјана Поповић (Служавка Мери) и Taylor Clow (Ватрогасни капетан).
Сценографију је креирала Јасна Сарамандић, а костиме Катарина Грчић.
Режију и кореографију за балет “Они” урадио је првак Балета Позоришта на Теразијама Ђорђе Макаревић који је улоге поверио Ани Павловић (Мајка), Милици Бајчетић (Син - као мали), Игору Пастору (Син - одрастао), Татјани Поповић (Баба), Бранкици Мандић (Жртва), Јовани Несторовској (Жртва), Дејани Златановски (Жртва) и Милошу Маријану (Жртва).
Сценографију и костиме осмислила је Ида Игњатовић.
Прва реприза биће одржана дан касније, 18. јануара.
Пројекат “Вече младих кореографа” покренула је дирекција Балета Народног позоришта у Београду са циљем да пружи шансу и отвори нови простор креативним балетским ствараоцима.
М.Б.

Промотивни видео прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 15. ЈАНУАРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Премијера два балета младих кореографа Дејана Коларова "Ћелава певачица" и Ђорђа Макаревића "Они" одржаће се у суботу, 17.јануара на Сцени "Раша Плаовић", најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта.
- Народно позориште је дало прилику младом уметнику који је у пуној играчкој снази, солисти Балета Народног позоришта Коларову и прваку балета и кореографу Позоришта на Теразијама Макаревићу да направе нове кореографије. То ће бити представе које ће се играти колико публика буде тражила" рекао је в.д управника Народног позоришта Дејан Савић.
Он је најавио да ће Народно позориште и убудуће подржавати младе кореографе и у том контексту напоменуо да постоји жеља и намера да се Сцена "Раша Плаовић" претвори у праву сцену Народног позоришта на којој се не би играле само драмске представе, већ би она била у функцији и за балет и за концерте.
Савић је истакао да Народно позориште мора да има посебан однос према балету који је једини национални балет и указао да је то уметнички сектор који има највећу продају улазница.
Коларов је кореограф и редитељ представе "Ћелава певачица" за коју је идеју пронашао у истоименој драми Ежена Јонеска, једног од најзначајнијих стваралаца авангардног позоришта и једног од твораца театра апсурда.
- Данас се веома брзо живи. Много смо мобилни што се тиче посла, јуримо за неким вишм циљем а запуштамо оно што је сама суштина живота, а то су људи око нас. Мени је био изазов да сав тај апсурд пребацим у физичко, и да те радње и мизансцени буду апсурдни - рекао је Коларов.
- Отуђеност друштва може се превазићи једино ако преузмемо одговорност за сопствене поступке јер сами дајемо смисао свом животу - додао је Коларов који је за свој пут изабрао да буде забаван.
- То је модерни плес. Све је савремено, од покрета, па до костима и сценографије. Све је данашњица. Представа је врло брза, као и музика. Све се дешава у једном даху, и ведро је све. Нема те тежине коју Јонеско објашњава. Ја сам нашао своју идеју, свој апсурд. Танка је нит између трагичног и комичног и то је врло везано - оценио је Коларов.
Сценографију је урадила Јасна Сарамандић, костиме Катарина Грчић, а аутор музичке компилације је Милош Мијаиловић.
У представи играју Милан Рус, Ивана Савић, Душан Милосављевић, Сања Нинковић, Татјана Поповић и Тејлор Клоу.
Редитељ, аутор либрета, кореографије, избора музике и идеје за сценографију Макаревић свој комад засновао је на истинитом догађају и то једном од најстрашнијих који се памти у Русији.
Аутор награђиваног инклузивног мјузикла "Чаробно путовање' које су одиграли професионалци и млади са аутизмом, Макаревић одлучио је да заједно са уметничком екипом уз велику дозу оптимизма "преиспита” тему убиства.
- Догађај је стваран. У питању је серијско убиство 15 девојака које је једна породица у Русији довлачила у свој стан и касапила у кади и потом, ноћу бацала у шахт. Требало је доста времена да се девојке пронађу. То је један од најстравичнијих догађаја које Русија памти - испричао је Макаревић.
- За мене не значи никаква информација да ли је то Русија, Ангола, Америка, Србија... Сви ми живимо на једној планети и то је наша кућа. Схватио сам да ми у Србији нисмо више мала ушушкана земља, да колико год се трудимо као друштво да будемо еманциповани, колико год се као породица трудимо да негујемо првенствено љубав, то погрешно васпитање из куће наноси бол друштву", рекао је Макревић.
Зато што се као људи бранимо тако што лоше стране окрећемо од себе, како каже "док зло не закуца на рођена врата то се увек дешава негде тамо, они тамо су криви а не ми", његова кореографија носи име "Они".
Костиме и сценографију за комад урадила је Ида Игњатовић, дизајн музике Александар Седлар, а асистент кореографа је Марија Бајчетић.
У представи играју Ана Павловић, Игор Пастор, Татјана Поповић, Милица Бајчетић, Бранкица Мандић, Јована Несторовска, Дејана Златановски и Милош Маријан.