ПРЕДСТАВА „ПРАХ“ 5. МАЈА У ГЛАВНОМ ПРОГРАМУ 23. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА МАЛИХ СЦЕНА У РИЈЕЦИ

Трагикомедија „Прах“, по тексту Ђерђа Шпира, у адаптацији и режији Вељка Мићуновића, биће изведена 5. маја на сцени Хрватског културног дома на Сушаку, у оквиру главног програма 23. Међународног фестивала малих сцена који се одржава у Ријеци.
Представа је настала у сарадњи Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, а у подели су Наташа Нинковић (Жена) и Зоран Цвијановић (Мушкарац).
Комад једног од најзначајнијих савремених мађарских драмских аутора, написан 2005. године, бави се тумачењем односа брачног пара, средњих година, растрзаног између материјалне и моралне кризе.
Заплет настаје у тренутку када муж саопшти супрузи да је на лотоу добио „седмицу“ чији је износ већи од два милиона евра...
Представа поставља бројна питања – шта је срећа, да ли је она сигурност, има ли краја друштвеној “транзицији“ или ће се људи делити на оне који се кладе на срећу и оне који су „срећни“ профитери...
Мићуновић је био задужен и за избор музике, сценограф је Љубица Милановић, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.
Комад је са мађарског језика превео Радослав Миленковић.
"Прах" је премијерно изведен 15. новембра прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, а пет дана касније и у Шабачком позоришту.
На 23. Међународном фестивалу малих сцена, који се одржава од 3. до 9. маја, учествују и представе „Антигона – 2000 година касније“ (Казалиште Ulysses Загреб, МЕСС Сарајево), „Брашно у венама“ (Сарајевски ратни театар САРТР, и МЕСС; Сарајево), „Дневник једног лудака“ (Moving Music Theatre и Центар за културу Битољ), „У агонији“ (ПУК и Сцена Рибњак, Загреб), „Bella Figura“ (Хрватско народно казалиште у Загребу), „Воз“ (Звездара театар, Београд), „Полудела локомотива“ (Словенско народно гледалишче, Драма, Љубљана) и „Гогољев сан“ (Theatre Laboratory Sfumato, Софија, Бугарска ).
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести