Представа „Балкански шпијун“ с великим успехом изведена на 43. „Данима сатире Фадила Хаџића“ у Загребу

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Ковачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, одиграна је 11. јуна у оквиру такмичарског програма 43. фестивала „Дани сатире Фадила Хаџића“, на сцени позоришта „Керемпух“ у Загребу.

У фокусу нове верзије чувене Kовачевићеве драме, чије је актере публика испратила стајаћим овацијама, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља...

Љубомир Бандовић је тумачио лик Илије Чворовића, човека који живи и делује по свом етичком принципу, а који му говори да је све супротно од онога што изгледа да јесте; његова супруга Даница Чворовић била је Нела Михаиловић, брата Ђуру, односно сестру близнакињу играла је Душанка Глид Стојановић, ћерку Соњу Катарина Марковић, улогу подстанара Петра Јаковљевића дочарао је Милутин Милошевић, а Радио-спикерке Вања Милачић.

Представа је заснована на драми Душана Ковачевића која је чак мање позната широј публици од филмског сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

Композитор је Ирена Поповић Драговић, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Ивана Васић, а сценски покрет Анђелија Тодоровић.

У представи суделују и музичари Владимир Гурбај (кларинет), Елио Ригонат (гитара), Иван Мирковић (хармоника) и Реља Дербогосијан (бубањ).

На овогодишњој манифестацији, која се одржава од 1. до 18. јуна, у селекцији драматуршкиње Жељке Турчиновић, биће изведено 13 представа из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Словеније.
М.Б.

Прочитајте још вести