ОВАЦИЈЕ "ХЕНРИЈУ ШЕСТОМ" НА ОТВАРАЊУ ФЕСТИВАЛА КЛАСИЧНОГ ТЕАТРА У АРАДУ

Драмски ансамбл Народног позоришта у Београду са представом "Хенри Шести" први део, коју је по Шекспировом делу, поставио Никита Миливојевић, отвориo je у недељу 13. октобра, 19. Интернационални фестивал класичног театра у румунском граду Араду.

На крају представе, одушевљена публика у препуној сали наградила је уметнички ансамбл десетоминутним стојећим овацијама.
Током боравка у Араду, заменик директора Драме Народног позоришта Димитрије Илић успоставио је контакте са управом Позоришта класике „Јоан Славић“. Том приликом, између осталог,  договорено је да ускоро буде потписан Протокол о сарадњи  између два позоришта.
Иначе, на поменутом фестивалу, до 21. октобра, учествоваће и театри из Румуније, Молдавије, Мађарске и Француске.
Представа "Хенри Шести" урађена је у копродукцији са Фондом „Лаза Костић“ и чувеним лондонским позориштем Глоб театар на чијој сцени је веома успешно премијерно изведена 11. маја 2012. године у оквиру „Културне олимпијаде“.
После Лондона и уз редован репертоар на матичној сцени, представа је учествовала на значајним фестивалима у земљи, као у региону (Будва Град театар у Црној Гори, Битола Шекспир фестивал у Македонији...)
Насловну улогу у овој трагикомедији, са елементима гротеске тумачи Хаџи Ненад Маричић, а у подели су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит), Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана) и музичари Даница Илић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Душан Стојановић (хармоника).
Сарадничку екипу чине Ивана Димић (драматург), Борис Максимовић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Амалиа Бенет (сценски покрет), Бора Дугић (музика), Ивана Ненадовић (асистент редитеља и организатор), Саша Танасковић (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
Редитељ Никита Миливојевић, који се одлучио за поставку “Хенрија Шестог” због актуелности теме у нашем времену и поднебљу (прича о неслози, раздору и унутрашњим борбама за власт) - урадио је и адаптацију тог дела праизведеног 1592. године.
Комад почиње погребом Хенрија Петог и вешћу о губитку низа градова које су Енглези држали у Француској - проузрокованим неслогом великаша, свађама њихових присталица, унутрашњом разједињеношћу, лицемерјем и властољубљем...
М.Б.

Извештај са гостовања у Араду, објављен у "Вечерњим новостима", можете прочитати ОВДЕ

Извештај представнице Фонда "Лаза Костић" Оане Урсулеску можете прочитати ОВДЕ