ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА „ДОДИР – ОД ДЕ КИРИКА ДО МЕШТРОВИЋА“

Изложба „Додир – од Де Кирика до Мештровића“,отворена је у петак 22. априла у фоајеу Велике сцене.
Поставка обухвата дела Ђорђа де Кирика, Ивана Мештровића, Лазара Возаревића, Милоша Шобајића, Павла Пејовића, Матије Вуковића, Петра Палавичинија, Риста Стијовића...
Отварајући изложбу, в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић позвао је све љубитеље уметности да наредних дана погледају ова вредна дела врхунских уметника који су дали велики допринос југословенској скулптури XX века.
Он је подсетио да је изложба реализована у сарадњи са Удружењем грађана „Алтеа“ и напоменуо да је свака скулптура потписана и Брајевим писмом.
Такође, Савић је напоменуо да је „додиривање скулптура дозовљено, чак, и пожељно“.
Он се осврнуо и на претходну изложбу слика и скулптура из приватних колекција под називом „Од Паје Јовановића до Марине Абрамовић“ коју је, како је прецизирао, у периоду од 11. до 19. априла видело више од 3000 посетилаца.(више информација о тој иложби можете прочитати ОВДЕ)
Присутнима су се, кратким говорима, обратили и Милош Шобајић и Момчило Моша Тодоровић.    
Историчарка уметности Нина Погарчић оценила је у каталогу изложбе да и поред бројних приватних збирки у Србији, колекције скулптура у приватном власништву представљају још увек праву реткост, нарочито када je о њиховом јавном излагању реч.  
- Из тог разлога je од великог значаја да двојица пасионираних љубитеља уметности, Момчило Моша Тодоровић и Владимир Томчић, након 30 година брижљивог сакупљања, своје колекције скулптура чине доступним јавности у оквиру заједничке путујуће изложбе која започиње поставком у Народном позоришту у Београду – навела је Погарчићева.
Према њеном  мишљењну, овако конципирана изложба омогућава сагледавање свег богатства ликовног израза на пољу фигурације, пружајући, кроз најразличитије материјале (бронзу, тера-коту, мермер, дрво, пластику), изузетан естетски угођај, било да je у питању акт, портрет или анимална скулптура.
- Међутим, она истовремено говори о времену и друштву у којем су скулптуре настале. Посматрајући их као целину, намеће се закључак да скулптуре из приватне колекције породица Тодоровић и Томчић, осим излагања на повременим изложбама, заслужују да се, као легат, нађу у адекватном јавном простору и наставе свој живот, на радост посматрача – нагласила је Погарчићева.
Изложба може да се погледа до 28. априла сваког дана од 11 до 18 сати (осим у недељу, 24. априла, када је доступна од 15 до 18 сати)
Улаз је из Музеја Народног позоришта, Доситејева 2, а цена улазнице износи 100 динара.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ

Прочитајте још архивираних вести