ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКАРСКИХ РАДОВА БРАНИСЛАВА ЦИГЕ ЈЕРИНИЋА 25.11. У ФОАЈЕУ СЦЕНЕ "РАША ПЛАОВИЋ"

Изложба сликарских радова некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Бранислава Циге Јеринића, биће отворена у петак 25. новембра (18,30) у фоајеу Сцене "Раша Плаовић".
Поставка, коју ће отворити историчар уметности Марко Омчикус, обухвата дела рађена различитим техникама.
Радове је прикупио Јеринићев син Вук, који је у сарадњи са Народним позориштем и приредио ову изложбу у знак сећања на признатог драмског уметника који је преминуо пре десет година.
Јавности је мало позната чињеница да је Цига Јеринић, осим глуме, био заљубљен и у сликарство, којим се целог живота бавио аматерски, као и да је био уписао Ликовну академију, али је никада није завршио.
Изложба ће бити отворена до краја децембра.
Доајен српског глумишта рођен је у Крагујевцу 1932. године, где је завршио и гимназију.
Глуму је студирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у класи прoфесора Радомира Раше Плаовића.
По завршетку студија, 1954. године, постао је члан Народног позоришта којем је остао веран до краја, иако је играо и на другим сценама.
Памте се његове улоге Макбета, пуковника Котвица, Сорина, Луке Рађеновића, Григорија Мелехова, Миткета, Фјодора Карамазова...
На матичној сцени остварио је више од стотине значајних ликова наше и светске литературе, у којима је доказао велики и разноврсни глумачки регистар.
На филмској траци, у ТВ драмама и серијама остале су забележене његове улоге у остварењима "Марш на Дрину", "Боксери иду у рај", "Планина гнева", "Савамала", "Лазар".
Добитник је бројних награда - "Раша Плаовић", Стеријина, "Јоаким Вујић"...
Јеринић је преминуо 27. јуна 2006. године у Београду, где је, три дана касније, и сахрањен, на Новом гробљу.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести