Отварање изложбе „Почеци позоришног живота у кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду“, ауторке Јелице Стевановић, 20. маја у Музеју Народног позоришта у Београду

Изложба „Почеци позоришног живота у кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду“, ауторке Јелице Стевановић, биће отворена 20. маја (18,00) у Музеју Народног позоришта у Београду.

„У част великог јубилеја, 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду (1868) и уласка у сталну зграду (1869), Музеј Народног позоришта приређује изложбу која расветљава време и околности у којима су трајале борбе за оснивање нашег националног театра, као и почетак његове редовне делатности, те улазак у позоришно здање на Тргу“, каже ауторка Стевановић и открива да ће поставка приказати ретка сведочанстава о првој појави театра на тлу Србије која је тек стицала независност од Отоманског царства – о позоришту Јоакима Вујића у првој престоници, Kрагујевцу. 

„Заједно са државном управом, позоришна делатност се сели у Београд, па изложба даље прати осмомесечни изузетно значајни рад првог сталног, професионалног, државног, народног, репертоарског позоришта, Театра на Ђумруку; затим такође краткотрајан али знаменит рад Театра „Kод јелена“, вишегодишњи повремени рад Омладинског позоришта које је представе приказивало у згради Велике пиваре и краткотрајни рад професионалне трупе која је наступала на истој сцени, те значајна гостовања тек основаних сталних театара из Загреба и Новог Сада (1862), а нарочито другог гостовања новосадског ансамбла (1867/68), када је Kнез Михаило обећао управнику Јовану Ђорђевићу, Београђанима и целом српском народу посебну позоришну зграду“, наводи Јелица Стевановић. 

Она напомиње да изложба, поред планова и дуготрајних покушаја подизања наменске зграде на Зеленом венцу, прати и четири Позоришна одбора која су истрајавала у намери да Србија и Београд добију стални театар, као и добротворе и донаторе захваљујући којима је овај подухват најзад остварен. 

Такође, ауторка додаје да ће поставка представити и први уметнички ансамбл који је током прве сезоне новооснованог Народног позоришта приказивао представе у привременој сали гостионице „Енглеска краљица“, те коначно зидање и почетак рада у сталној згради.   

Ексклузивно право да први виде изложбу имаће посетиоци манифестације „Ноћ музеја“ која ће бити одржана у суботу 18. маја 16:00 - 24:00.
М.Б. 

Прочитајте још вести