ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ДОДИР – ОД ДЕ КИРИКА ДО МЕШТРОВИЋА“, 22. АПРИЛА (12,00) У ФОАЈЕУ ДРУГЕ ГАЛЕРИЈЕ

Изложба „Додир – од Де Кирика до Мештровића“, биће отворена у петак 22. априла (12,00) у фоајеу друге галерије.
Поставка обухвата дела Ђорђа де Кирика, Ивана Мештровића, Лазара Возаревића, Милоша Шобајића, Павла Пејовића, Матије Вуковића, Петра Палавичинија, Риста Стијовића...
- И поред бројних приватних збирки у Србији, колекције скулптура у приватном власништву још увек су права реткост, поготову када je о њиховом јавном излагању реч. Из тог разлога je од великог значаја да двојица пасионираних љубитеља уметности, Момчило Моша Тодоровић и Владимир Томчић, након 30 година брижљивог сакупљања, своје колекције скулптура чине доступним јавности у оквиру заједничке путујуће изложбе која за-почиње поставком у Народном позоришту у Београду – каже историчарка уметности Нина Погарчић.
Према њеном мишљењну, сакупљени радови представљају вредна дела уметника који су дали велики допринос југословенској скулптури XX века.
- Док су Лојзе Долинар, Франо Кршинић, Ристо Стијовић, Петар Палавичини и Сретен Стојановић оставили траг у развоју скулптуре током прве половине прошлог века, у дру-гој су то чинили Матија Вуковић и Никола Кока Јанковић. Оштром оку колекционара ни-су остала неопажена вајарска дела (пост)модерниста Лазара Возаревића, Душана Оташе-вића и Милоша Шобајића. Посебан куриозитет изложбе која носи назив „Од Де Кирика до Мештровића“ чине дела скулптора светских размера, Ивана Мештровића, посебно остварења религиозне тематике – Пијета и Молитва, као и скулптура Археолог италијанског уметника Ђорђа де Кирика, представника метафизичког сликарства – сматра Погарчићева.
Она истиче да овако конципирана изложба омогућава сагледавање свег богатства ликовног израза на пољу фигурације, пружајући, кроз најразличитије материјале (бронзу, тера-коту, мермер, дрво, пластику), изузетан естетски угођај, било да je у питању акт, портрет или анимална скулптура.
- Међутим, она истовремено говори о времену и друштву у којем су скулптуре настале. Посматрајући их као целину, намеће се закључак да скулптуре из приватне колекције породица Тодоровић и Томчић, осим излагања на повременим изложбама, заслужују да се, као легат, нађу у адекватном јавном простору и наставе свој живот, на радост посматрача – додала је Погарчићева.
Изложба може да се погледа до 28. априла сваког дана од 11 до 18 сати (осим у недељу, 24. априла, када је доступна од 15 до 18 сати)
Улаз је из Музеја Народног позоришта, Доситејева 2, а цена улазнице износи 100 динара.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести