ОРКЕСТAР НAРОДНОГ ПОЗОРИШТA ОДРЖAО ПРВИ КОНЦЕРТ НA КОЛAРЦУ

Први пут у својој дугој историји Оркестар Народног позоришта одржао је у среду 9. марта концерт у Коларчевој задужбини са гостима, мецосопраном Наташом Јовић Тривић и холандским диригентом Давидом Порселајном.

Своје напола сакривено место у оркестарској рупи, где су на нижем нивоу смештени између гледалишта и сцене, увек само као део сложене оперске или балетске представе, оркестарски музичари националног театра заменили су Великом сценом наше најакустичније сале.
Предвођени сигурним диригентом Порселајном са којим се наша публика пре неколико година упознала када је кратко био шеф диригент Симфонијског оркестра РТС-а, Оркестар Народног позоришта у пуној снази звука почео је свој наступ "Концертном увертиром" Јана ван Гилсеа. Пуноћа и снага симфонијског звука уследила је у извођењу Симфонијске свите из опере "Заљубљен у три наранџе" великана 20.века Сергеја Прокофјева, коју је публика са великом пажњом пратила. Префињену поетичну музику француског импресионисте Мориса Равела из "Шехерезаде", три песме за глас и оркестар на стихове Тристана Клингсора, оркестар и првакиња Опере Народног позоришта Тривић понесено су тумачили у складном дијалогу.
У другом делу концерта Оркестар Народног позоришта под диригентским вођством једног од најцењенијих холандских музичара Порселајна који је у својој богатој каријери дириговао Лондонском филхармонијом, Лондонском симфонијетом, Симфонијским орксестром BBC и Филхармонијским оркестром у Лондону, Сиднејским симфонијским оркестром, Бергенском филхармонијом, Народним радијским симфонијским оркестром у Пољској и многим другим оркестрима, извео је "Фантастичну симфонију" Хектора Берлиоза.