ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДЕВЕТ ГОДИНА ОД ПОГРОМА СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Поводом девет година од избијања највећих етнички мотивисаних напада на Србе на Косову и њихову културну и верску баштину од доласка међународних снага, у недељу 17. марта на Великој сцени одржана је духовна музичка академија под називом "Злочин без казне. Погром 17-18. март 2004. Косово и Метохија".

Aкадемији су присуствовали премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, министар културе Братислав Петковић и друге личности из политичког, јавног и културног живота, као и представници амбасада у Србији и других међународних организација.
Програм, у којем су учествовали Филхармонија младих "Борислав Пашћан" и Црквени мешовити хор "Бранислав Нушић" из Косовске Митровице, отворен је уз националну химну "Боже правде".
Под диригентском палицом маестра Ђорђа Павловића изведена су дела Светислава Божића, Феликса Менделсона, Дмитрија Шостаковича, Јозефа Хајдна, Петра Илича Чајковског, Сергеја Прокофјева...
Присутнима су се обратили Патријарх Иринеј, помоћник директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић и премијер Дачић који је изјавио да је уверен у постизање праведног и поштеног решења за Косово и Метохију, јер се само тако могу обезбедити услови за миран и достојанствен живот у покрајини.
- Имамо само један пут, а то је пут дијалога и мирног решавања проблема. То је дуг и тежак пут, пун искушења и уверен сам да ћемо доћи до праведног и поштеног решења, јер само тако можемо обезбедити услове за миран и достојанствен живот у јужној покрајини у складу са европским цивилизацијским нормама" - рекао је Дачић.
Он је нагласио да само јака Србија може да спаси Косово и Метохију, а не Србија која је понижена, не само ониме што се дешавало већ и односом својих некадашњих савезника.
Дачић је поручио да се само јединственом и мудром политиком може очувати интереси нашег народа на Косову и Метохији.
Патријарх српски Иринеј је поручио да у разговорима који се воде о Косову и Метохији треба да се постави наш услов и захтев да се врати велики број Срба на те просторе.
Он је навео да је у том последњем прогону Срба са Косова и Метохије протерано више од 240.000 људи.
Српски патријарх је рекао да је најосновније и најбитније да се обнови народ на Косову и Метохији, јер нам не вреди много обнављање цркава, манастира, рушевина ако нас тамо не буде.
- Морамо бити уједињени, да имамо сви једно мишљење, став и идеал и једнако мислимо о Косову и Метохији", рекао је српски патријарх, истакавши да је дужност државе Србије да се највећи део прогнаних врати на своја огњишта.
Програм је водио драмски уметник Димитирје Илић.
М.Б.