ОБЕЛЕЖЕН ДВОСТРУКИ ЈУБИЛЕЈ БАЛЕТА "КО ТО ТАМО ПЕВА" - ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ И 150. ИЗВОЂЕЊЕ

Култни балет "Ко то тамо пева", одигран је у уторак 23. децембра на Великој сцени поводом 150. извођења и десет година од премијере.
Публика у препуној сали, наградила је комплетан ансамбл десетоминутним бурним аплаузом и овацијама.
Представа, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића и на музику Вокија Костића, у кореографији и режији Сташе Зуровца, у самом старту добро је уздрмала културну јавност.
Наиме, у том тренутку, она још увек није могла да прихвати чињеницу да се неко „дрзнуо“ да после антологијског филма, снимљеног 1981. године, а чије су реплике одавно постале део свакодневног говора, уради ни мање ни више него балет. Ипак, већ на премијерном извођењу, 22. децембра 2004. године, све сумње су отклоњене. Поклоници балетске уметности одушевљено су је прихватили, а наклоност су јој исказали и многи који до тада уопште нису посећивали балетске представе.
Атрактивна постава, у којој нема главних и споредних улога, врхунска музика без које представа не би била тако посебна, одлична кореографија и режија кроз коју је представљен наш менталитет, само су неки од детаља који су балету „Ко то тамо пева“ одавно обезбедили култни статус.
Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света.
М.Б.

Драмски писац Душан Ковачевић, који није био у могућности да присуствује овом догађају, послао је писмо, путем електронске поште, в.д. управника Народног позоришта Дејану Савићу:
Поштовани господине Савићу,
Пошто нисам у могућности да вечерас будем са Вама, молим вас да ансамблу балета "КО ТО ТАМО ПЕВА" пренесете моје честитке и жељу да још дуго изводе своју  представу и путују својим  балетским  аутобусом  за Београд!
Такође Вас молим да пренесете моје честитке господину Зуровцу!
До скорог виђења на некој од следећих представа,
Срдачно,
Душан Ковачевић

Прочитајте још архивираних вести