НУШИЋЕВ "ПОКОЈНИК", У РЕЖИЈИ ЕГОНА САВИНА, ИЗВЕДЕН ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ

Представа "Покојник", по тексту Бранислава Нушића, у режији и адаптацији Егона Савина, изведена је у петак 9. јануара на Великој сцени, јубиларни 50 пут.
У овој горкој причи о савезу криминала, људи лаког морала, похлепних "стубова друштва" са представницима државе, улоге су остварили Небојша Кундачина (Павле Марић), Дарко Томовић (Милан Новаковић), Предраг Ејдус (Спасоје Благојевић), Бранко Јеринић (Господин Ђурић), Бојан Кривокапић (Љубомир), Александар Ђурица (Анта), Љубомир Бандовић (Младен Ђаковић), Милош Ђорђевић (Миле), Борис Пинговић (Аљоша), Радован Миљанић (Адолф Шварц), Наташа Нинковић (Рина) Зоран Ћосић (Агент), Анђелка Ристић (Марија), Ивана Шћепановић (Софија) и Милан Шавија (Жандарм).
"Покојник", последњи Нушићев комад, написан 1937. године, према Савиновом мишљењу, представља круну његовог генијалног стваралаштва.
- Ово дело обилује тачном, аутентичном критиком друштва. "Покојник" је слика нашег менталитета која престаје да буде симпатично смешна и постаје гогољевски озбиљна и горка. Нушић је у овом комаду, који је назвао комедијом, иако ово није лака комедија менталитета, најјасније показао оштрину свог пера - подсећа Савин.
Редитељ кроз ову представу указује на то да је корупција ушла у све поре живота и да је захватила чак и његова најинтимнија подручја као што су брачни, љубавни, пријатељски и родбински односи.
Такође, поставља и питање - да ли смо спремни да жртвујемо вредности личног живота, само зато да би се одржали у систему коруптивних друштвених игара.
"Покојник" је премијерно изведен 26. децембра 2009. године.
Представа је гостовала у Кикинди, Руми, Пожаревцу, Смедереву, Крагујевцу, Лазаревцу, Бањалуци, Младеновцу, Зајечару и Панчеву.
Ђурица је за улогу Анта, освојио три признања - Статуету "Давид Штрбац" за најбоље глумачко остварење на 13. Театар фесту "Петар Кочић" у Бањалуци, Награду "Глумац вечери" на 15. Глумачким свечаностима "Миливоје Живановић" у Пожаревцу и Награду за најбоље глумачко остварење на 7. Јоакимфесту у Крагујевцу, док је Ејдус, за лик Спасоја Благојевића, на 19. Данима "Зорана Радмиловића", добио Зоранов брк.
Драматург представе је Славко Милановић, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Марина Меденица, а дизајн звука Владимир Петричевић.
М.Б.