НАТАША НИНКОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ НА 23. МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА У РИЈЕЦИ

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Наташа Нинковић освојила је Награду за најбољу женску улогу на 23. Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци.
Једногласном одлуком жирија, у којем су били драматуршкиња из Загреба Жељка Турчиновић, драмска уметница из Београда Светлана Цеца Бојковић и глумац из Ријеке Дамир Орлић, признање јој је припало за маестрално одиграну улогу Жене у представи „Прах“.
Поменуту награду, наша уметница равноправно дели са загребачком глумицом Нелом Коцсис (Лаура Ленбах, “У агонији”).
Сценографкиња представе „Прах“ Љубица Милановић, добила је Награду за најбољу сценографију „Дориан Соколић“.
На фестивалу су додељене и Награда за најбољу представу у целини, Награда „Анђелко Штимац“ за најбољу режију, Награда за главну мушку улогу, Награда за најбољег младог глумца, Награда за најбољу епизодну улогу, Награда за најбољу сценску музику и Награда публике „Далибор Форетић“ .
Трагикомедија „Прах“, по тексту Ђерђа Шпира, у адаптацији и режији Вељка Мићуновића, настала у сарадњи Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, одиграна је 5. маја на сцени Хрватског културног дома на Сушаку.
На 23. Међународном фестивалу малих сцена, који је одржан од 3. до 9. маја, у оквиру Главног програма изведене су  и представе „Антигона – 2000 година касније“ (Казалиште Ulysses Загреб, МЕСС Сарајево), „Брашно у венама“ (Сарајевски ратни театар САРТР, и МЕСС; Сарајево), „Дневник једног лудака“ (Moving Music Theatre и Центар за културу Битољ), „У агонији“ (ПУК и Сцена Рибњак, Загреб), „Bella Figura“ (Хрватско народно казалиште у Загребу), „Воз“ (Звездара театар, Београд), „Полудела локомотива“ (Словенско народно гледалишче, Драма, Љубљана) и „Гогољев сан“ (Theatre Laboratory Sfumato, Софија, Бугарска ).
„Прах“ - комад једног од најзначајнијих савремених мађарских драмских аутора, написан 2005. године, бави се тумачењем односа брачног пара, средњих година, растрзаног између материјалне и моралне кризе, а у подели су Наташа Нинковић (Жена) и Зоран Цвијановић (Мушкарац).
Заплет настаје у тренутку када муж саопшти супрузи да је на лотоу добио „седмицу“ чији је износ већи од два милиона евра...
Представа поставља бројна питања – шта је срећа, да ли је она сигурност, има ли краја друштвеној “транзицији“ или ће се људи делити на оне који се кладе на срећу и оне који су „срећни“ профитери...
Мићуновић је био задужен и за избор музике, сценограф је Милановићева, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.
Комад је са мађарског језика превео Радослав Миленковић.
"Прах" је премијерно изведен 15. новембра прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, а пет дана касније и у Шабачком позоришту.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести