МОНОДРАМА „НЕ ЗНАШ ТИ ЊИГ“, У ИЗВОЂЕЊУ СОЊЕ ЈАУКОВИЋ, ПРВИ ПУТ У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 25. АПРИЛА

Монодрама „Не знаш ти њиг“, по поемама Матије Бећковића, у извођењу драмске уметнице Соње Јауковић, биће први пут изведена у Музеју Народног позоришта, у понедељак 25. априла у 18 часова.
Овај ауторски пројекат госпође Јауковић, премијерно је изведен 1989. године у Театру „Магаза“ у Београду, а потом је игран широм Југославије, у Паризу, Цириху , Минхену...
- Пратила сам „женски глас“, кроз „мушку“ поезију Матије Бећковића. Мајка Милуша „жена чоек”, била је драматуршка окосница у избору стихова. Тако сам направила условну дуодраму. Мајка и син у публици, кога она грди, васпитава, упозорава, мази, куне, прети, а све из страха да не настрада због своје „луде главе“ и доброте, међу „пасјим синовима”, који злу у себи не могу да се супротставе, „јер је јаче од њиг“. На црногорском камену седи запитана шта це бити. Морал, материнство, љубав, вера у Бога.. питања су која је муче и на које тражи одговор. Духовита, цинична, непредвидива Бећковићева поезија показала се сценски захвалном, игривом и допадљивом – каже глумица која је за овај пројекат награђена „Статуетом слободе„ на Октобарским свечаностима у Младеновцу.
Улаз је слобоодан.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести