НАЈАВЉЕНА ПРЕМИЈЕРА “МАЛИХ БРАЧНИХ ЗЛОЧИНА” ЗА 16. АПРИЛ

Премијера дуодраме „Мали брачни злочини“ савременог француског писца Ерика Емануела Шмита биће одржана 16. априла у 20,30 часова на Сцени „Раша Плаовић“, најавила је директорка маркетинга Љиљана Лазић Михајловић.

На конференцији за новинаре, одржаној 12. априла у Музеју Народног позоришта, она је казала да представу режира Филип Гринвалд који је улоге Лиз и Жила поверио Нели Михајловић и Борису Пинговићу.
Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић који је 1998. године, на истој сцени, режирао и данас радо гледан Шмитов комад “Загонетне варијације”, рекао је да је тај савремени драмски писац, уз Роналда Харвуда, “можда, најигранији страни писац у Србији”.
Он је подсетио да је Шмит поклонио текст “Загонетних варијација” без накнаде за ауторка права, а био је и присутан на премијери иако је она одржана у време “када су Србија и Београд били дестинација коју ваља заобићи у европским оквирима”.
Директорка Драме Ивана Димић је истакла да је у ову представу, која траје око 75 минута, “уложен озбиљан рад, умеће и знање”.
Подсећајући да је лични Шмитов пријатељ, ауторка превода “Малих брачних злочина” Станица Лазаревић, пренела је присутнима поздраве од славног аутора упућене “целом Народном позоришту”, Ђуровићу, Гринвалду, глумцима и осталим члановима екипе, управи, Опери, Балету и новинарима са жељом да се “Мали брачни злочини” играју толико дуго колико и “Загонетне варијације”.
Лазаревићева је казала да се Шмит тренутно налази у Канади на Сајму књига и да због тога није могао да допутује на премијеру, али, како је нагласила, постоји могућност да се славни писац појави у Београду између 24. и 27. маја на манифестацији “Дани Молијера”.
Према њеним речима, уколико се то догоди, Шмит, ће сигурно посетити Народно позориште и одгледати представу “Мали брачни злочини”.
- Што се мене лично тиче, ја бирам само текстове за које сматрам да могу да се јако свиде београдској публици и мислим да се до сада у томе нисам преварила, јер све постављене Шмитове драме још увек су на репертоару” – рекла је Лазаревићева.
Она је казала да код Шмита и ње постоји обострана жеља да се у Народном позоришту у наредних неколико година постави још један његов “аутобиографски и најинтимнији текст” који се зове “Мој живот са Моцартом”.
Госпођа Лазаревић је додала да је од Шмита пре месец дана добила најновији комад “Ајнштајнова издаја” за који је нагласио да не би имао “ништа против” да по први пут светска премијера неког његовог дела “буде у Београду, у Србији, у неком од позоришта”.
Истичући да је велико задовољство радити “такав комад, таквог писца”, Гринвалд је рекао да је током проба било “јако узбудљиво” стајати између, с једне стране Шмита, и, с друге стране, Неле и Бориса.
- Захтеван комад, као што је овај, тражи посвећене и предане глумце. Креација код Шмита, пре свега, је креација унутрашње радње. Мислим да је то најтеже и најузбудљивије у позоришту, јер је цела пажња усмерена на унутрашњу радњу. Шмит је један јако загонетан лик и та тајна га, некако, чини свевременим. Он је, суштински, субверзиван писац зато што темељито и бескрупулозно раскринкава институцију брака – оценио је млади редитељ који је 2009. године, такође на Сцени “Раша Плаовић”, режирао “Витамине” румунске списатељице Вере Јон.
Нела Михајловић је рекла да је током проба осећала “огромно узбуђење и имала огромну инспирацију” зато што је “у рукама држала сјајан текст”.
Она је признала да јој је улога Лиз, иако је још није одиграла пред публиком, сигурно најдржа рола током досадашње каријере и изразила наду да ће “Мали брачни злочини” остати на репертоару Народног позоришта “бар колико и ‘Загонетне варијације’, ако не и дуже”.
Пинговић, који игра и у “Загонетним варијацијама”, истакао је да му је у претходна два месеца, колико су трајале пробе, “било неминовно поређење” између тог комада и “Малих брачних злочина”.
Он је рекао да у овом тренутку, неколико дана уочи премијере, осећа неку “врло сличну сету” коју је имао и када је завршавао рад на “варијацијама”.
- Мени је то добар знак, зато што се добар Шмит не може направити хладне главе. То су врло повишена агрегатна стања у којима је цела екипа и то је оно што, заправо, помера и “порађа” тог заиста сјајног писца и транспонује га у добар театар. Ја мислим да смо ми то успели. Са нестрпљењем очекујем суочавање са публиком и мислим да ћемо и “Мале брачне злочине” играти као и “Загонетне варијације” исто тако често пред пуном салом – казао је Пинговић.
Драматург представе је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, док је за дизајн звука био задужен Владимир Петричевић.
Прва реприза биће одржана у понедељак 18. априла.
М.Б.