НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРИРЕЂЕН КОНЦЕРТНИ "ОМАЖ ВЕРДИЈУ" ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА

Поводом 200 година од рођења славног италијанског оперског композитора Ђузепеа Вердија (1813-1901) у среду 13. фебруара на Великој сцени одржан је концертни омаж "Вердију у част".

Пред препуним гледалиштем, у којем су били председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом и друге угледне личности из јавног, политичког и културног живота, веома богат музички програм приредили су Хор и Оркестар Опере Народног позоришта и солисти из Италије Мариа Летициа Гросели (сопран), Росана Риналди (мецосопран), Леонардо Грамења (тенор) и Ђузепе Алтомаре (баритон).
За диригентским пултом био је Еди де Надаи, корепетитор и сценски музички директор у Театру Ла Фенице у Венецији, државној опери у Хановеру, Театру Верди у Трсту, Експерименталном оперском театру у Сполету.
Концерт, који је режирала Ивана Драгутиновић Маричић, отворен је увертиром из опере "Набуко",  праизведенe 9. марта 1842. године у миланској "Скали". У наставку програма уследиле су најлепше арије и најпознатија хорска дела из Вердијевих опера "Отело" (Дует Дездемоне и Отела - I чин), "Трубадур" (Арија Ацучене - II чин), "Травијата" (Арија Жоржа Жемона - II чин), "Сицилијанско вечерње" (Арија Елене - V чин), "Симон Боканегра"(Арија Габријеле Адорна - II чин) и "Аида" (Соба Амнерис - II чин).
Други део концерта био је резервисан за композиције из "Трубадура" (Арија Леоноре - I чин и Арија Ацучене - II чин), "Бала под маскама" (Арија Рената - III чин, ), "Травијате" (Хор Циганки и Тореадора - II чин), "Дон Карлоса" (Арија Дон Карлоса - I чин и дует Карлоса и Родрига - II чин) и "Набука" (Хор Јевреја- I чин).
Завршница концерта припала је финалу опере "Трубадур" у којем су заједно наступили Алтомаре, Грамења, Риналди и Гросели.
После вишеминутних овација, гости из Италије заједно са члановима Хора Опере Народног позоришта, на бис су извели Хор Јевреја из трећег чина "Набука", треће Вердијеве опере коју је компоновао 1842. године.
Концертни омаж "У част Вердија" организовали су Италијански институт за културу и Народно позориште под покровитељством Амбасаде Италије у Београду и уз допринос "Business Conucila Italo - Serbo".
М.Б.