НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ВЕРДИЈЕВЕ "АИДЕ"

Једна од најпознатијих светских опера, "Аида" Ђузепеа Вердија, у режији госта из Бугарске Огњана Драганова, под управом немачког диригента Питера Леонарда, премијерно је изведена 10. априла на Великој сцени.

Пре почетка представе, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту жртвама трагичног догађаја који се дан раније десио у селу Велика Иванча код Младеновца када је убијено 13 особа.
"Аида", једна од најлепших опера из Вердијевог богатог опуса који је у целини посвећен теми љубави, представља истински оперско-сценски спектакл који бројношћу учесника, сценском опремом и амбијенталним угођајима привлачи најшири аудиторијум.
Публика, у препуној сали, у којој су биле и бројне личности из јавног, политичког и културног живота, наградила је комплетну уметничку екипу снажним аплаузом који се дуго није стишавао.
Прелепе арије, моћни хорови, импресивни балетски призори и свако узбудљива оркестарска музика, где предњаче харфа, флаута, обоа, труба.. наглашавајући егзотичност, мистичност и церемонијални сјај, представљају тек делић "мозаика" овог ремек дела оперске уметности, праизведеног у Каиру 24. децембра 1871. године поводом отварања Суецког канала.
Између осталог, опера се издваја и по посебно психолошки профилисаним ликовима и савршено разрађеним драмским ситуацијама.
"Аида" је актуелна у свим временима, с обзиром на то да има и једну политичку ноту, али и неизбежни љубавни троугао који је саставни део сваке оперске представе.
У овој причи о љубави, страсти и издаји, чија је радња смештена у древне египатске градове Мемфис и Тебу, у доба владавине фараона, насловну сопранску ролу тумачила је Јасмина Трумбеташ Петровић, у улози Радамеса дебитовао је Јанко Синадиновић, док је лик Аидине супарнице Амнерис био поверен Јелени Влаховић. Том улогом, првакиња Опере Народног позоришта у Београду обележила је 25 година уметничког рада. На крају представе, Савић је Јелени Влаховић уручио Сребрњак Народног позоришта.
Стефан Павловић дебитовао је као Краљ Египта, Иван Томашев је тумачио лик египатског првосвештеника Рамфиса, Миодраг Д. Јовановић етиопског краља и Аидиног оца Амонасра, Гласник је био Ненад Чича, а Свештеница - Иванка Раковић Крстоношић.
У представи учествују и Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта, статисти и ученици Балетске школе "Лујо Давичо".
Аутор либрета је Антонио Гисланцони.
Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
М.Б.

Извештај са прве репризе, одржане 14. априла, можете прочитати ОВДЕ

Прочитајте критику која је објављена у недељнику НИН