НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА "ДЕВЕТСТОПЕТНАЕСТА - ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА"

Гостујућа представа "Деветстопетнаеста - трагедија једног народа", у копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта у Нишу и Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице, изведена је у недељу 10. новембра на Великој сцени.

Роман Бранислава Нушића драматизовао је Спасоје Ж. Миловановић, в.д. директора Драме Националног театра, а комад је режирао Милан Нешковић.
Извођењу представе, коју је снимила Радио телевизија Србије, присуствовали су председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, државни секретар Министарства културе и информисања Дејан Ристић и друге линости из политичког и културног живота у Србији.
Исписујући колективну и личну трагедију, Нушић роман започиње у јесен 1915, а завршава догађајима у зиму исте године, непосредно пре него су народ и држава, изнурени ратовањем и страдањима, кренули у повлачење преко албанских и црногорских планинских врлети.
Кроз судбине малих, обичних људи, Нушић је непоновљиво приказао ову непојамну трагедију српског народа, у спомен свима који су изгубили своје животе и за наук будућим генерацијама...
Улоге су остварили Дејан Тончић, Марија Гашић Гајић, Бојан Вељовић, Небојша Вранић, Марија Видаковић, Биљана Јоцић Савић, Драган Маринковић, Предраг Миленковић, Никола Пантовић, Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Дејан Цицмиловић, Маја Вукојевић, Александар Маринковић, Катарина Арсић, Марјан Тодоровић и Данило Петровић.
Сценографију је урадила Весна Штрбац, костиме је креирала Драгица Лаушевић, а музику су компоновали Дивна Љубојевић и "Мелоди".
Представа је премијерно изведена 28. јуна ове године у Крушевцу, на затварању манифестације „Видовдан 2013“, а у оквиру централне прославе државног обележавања Видовдана.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ