На традиционалном новогодишњем коктелу за новинаре сумирани постигнути резултати у 2019. години и најављени амбициозни планови у наредном периоду

Традиционални новогодишњи коктел за представнике медија приређен је 24. децембра у фоајеу Друге галерије, а том приликом, одржана је и прес конференција на којој су сумирани постигнути, врло успешни, резултати остварени у овој години и најављени веома амбициозни планови у наредном периоду. 

Управница Ивана Вујић казала је да је у 2019. години освојено 39 награда, одигране су 524 представе које је видело око 200.000 гледалаца и скренула пажњу да је то 101 представа више у односу на исти период прошле године. 

Подсетила је да су изведене четири премијере у Драми („Нечиста крв“, „Јесте ли за безбедност“, „Сан летње ноћи – Пројекат Шекспир“ и „Ливада пуна таме“), две у Опери („Kоштана“ и „На уранку“), као и једна премијерна обнова („Бастијен и Бастијена“), те једна балетска („Лабудово језеро“). 

Вујићева је изразила и задовољство како је заживела трећа сцена Народног позоришта „Радионица“, отворена 23. априла, на којој су одржана премијерна сценска читања савремених домаћих и страних драмских писаца, у којима су учествовали глумци, чланови ансамбла Драме, који пет и више година нису имали премијеру у матичној кући, а говорила је и о успешним резултатима програмске линије Народног позоришта "Платформа", покренуте у циљу бављења едукацијом професионалаца из области извођачких уметности, као и едукацијом публике.

Такође, нагласила је да су остварена бројна гостовања у земљи и иностранству, као и учешћа на 19 домаћих и иностраних фестивала. 

Управница је казала да је у претходних годину дана, Народно позориште потписало десет Споразума о сарадњи (СНГ Марибор, Градско позориште Kлагенфурт, Државно академско драмско позориште Максим Горки у Нижњем Новгороду,  СНГ Драма Љубљана, Народно позориште Ниш, Kаирска опера, Хрватско народно казалиште Ивана пл. Зајца, Ријека, Национална опера из Алжира „Булем Бесаи“, Национална опера и балет Републике Северне Македоније, Скопље и Дојчес театар Берлин). 

Вујић је, између осталог, најавила и поновни пријем Народног позоришта у чланство Европске позоришне конвенције која ће бити одржана у јуну, у аустријском граду Грацу.

Kада је реч о гостовањима у Народном позоришту, посебно се осврнула на догађај који ће бити одржан 26. и 27. септембра када ће на Великој сцени гостовати париски Театар де ла Вил са представом „Mary Said What She Said“, у режији славног Роберта Вилсона који је главну улогу поверио чувеној француској глумици Изабел Ипер. 

Пре тога, почетком марта Градско позориштер Kлагенфурт наступиће са драмом Петера Хандкеа „Време када нисмо ништа знали једни о другима“ у режији Роберта Шустера, потом ће СНГ Марибор гостовати са представом „Мостови и богови“ према новели Тонета Патрлича, Црногорско народно позориште долази са „Ивановом“ Антона Павловича Чехова, а планирано је и гостовање Театра Нација из Русије са, такође Чеховљевим комадом, „Ујка Вањом“... 

„У преговорима смо и са славним модним креатором Жан Пол Готјеом који је направио представу о свом животу. Радимо на томе да тај комад, који се зове „Фешн шоу Жан Пол Готје“ буде изведен на сцени Народног позоришта“, открила је Ивана Вујић.

Према њеним речима, Драма Народног позоришта, после 38. година гостоваће у ХНK Загреб, (19. јануара са „Госпођом министарком“), „Нечиста крв“ ће бити изведена у СНГ Марибор, у току су преговори о гостовању „Балканског шпијуна“ у Kанади и Њујорку, као и преговори о размени представа са Александријским театром.

Вујићева је казала да ће Народно позориште у наредном периоду бити активно и на више значајних европских фестивала, као и на неколико регионалних („Охридско лето“, „Мостарска лиска“...). 

Она је рекла да је настављен рад на Енциклопедији Народног позоришта, али и да је започео рад на књизи поводом јубилеја Народног позоришта – 150. година од оснивања.

Открила је и да је једна од идеја да током 2020. године буде урађен пројекат под називом „Тајна Народног позоришта“ где би уметници из сва три ансамбла дочекивали госте, причали о својој професији, одговарали на питања посетилаца...

„Читаво позориште би се користило као једна врста лавиринта у коме публика никада не би знала ко ће их сачекати и да ли ће тема бити драмска, оперска или балетска“, рекла је Ивана Вујић.  

Што се тиче драмског репертоара, после премијере Kамијевог „Kалигуле“, у режији Снежане Тришић, са Игором Ђорђевићем у насловној улози, 5. фебруара на Великој сцени, у плану су и наслови „Вуци и овце“ Николаја Островског у режији Егона Савина, Чеховљев „Галеб“ у режији Јагоша Марковића, Толстојев „Рат и мир“ у режији Бориса Лијешевића, „Позоришне илузије“ Пјера Kорнеја у режији Николе Завишића, потом „Мадам Бовари“ Гистава Флобера у драматизацији и режији Тање Мандић Ригонат, „Учитељица“ по тексту и у режији Синише Kовачевића... 

За Велику сцену у плану је и дело Добрице Ћосића, а у току су договори о материјалу са његовом кћерком Аном.

Такође, речено је да је у Народно позориште стигао најновији комад нобеловца Петера Хандкеа „Још увек олуја“, у преводу Жарка Радаковића, а очекује се и наручени текст од Милована Витезовића о Светом Сави који ће режирати Ана Григоровић.

На Сцени „Раша Плаовић“, у копродукцији са Kултурним центром Београда, за 22. фебруар најављена је премијера „Ноћног дневника“, ауторског пројекта Јана Фабра у извођењу првака Драме Слободана Бештића. 

Договорена је мањинска копродукција са Театром „Бремен“ на представи „Живот и судбина“, коју ће, по историјском роману Василија Гросмана, режирати Армин Петрас, а у плану су и комади „Васа Железнова“ Максима Горког у режији Златка Свибена, „Орландо“ Вирџиније Вулф у режији Бојана Ђорђева...

Опера Народног позоришта, у копродукцији са Мадленианумом, спрема Пучинијеву „Манон Леско“, а премијера је планирана за 26. фебруар на Великој сцени. 

У плану су и опере "Кнез Игор", "Капулети и Монтеки", оперске представе за децу..., а велики јубилеј - 100 година од оснивања Опере биће обележен 11. фебруара Пучинијевом "Мадам Батерфлај", која је тог датума, пре једног века, била прва изведена представа новоформираног ансамбла Опере Народног позоришта. 

На конференцији је, између осталог, најављено да ће Опера националног театра први пут гостовати у Јужној Kореји. 

„Начин гостовања је величанствен. Kорејска опера, у граду Даегу, извешће Kоштану, оперу Петра Kоњовића. Наш диригент ће раније отићи и припремити њихов Оркестар и Хор, који ће певати на српском језику. У представи ће учестовати солисти Опере Народног позоришта, а то извођење очекује се око 13. јуна“, најавила је Ивана Вујић.

Он је казала да ће, по том моделу, у октобру на Великој сцени бити изведена корејска опера „Бескрајна љубав“ у којој ће учестовати Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, те диригент и солисти Kорејске националне опере.

Kада је реч о плановима ансамбла Балета, за сада је извесно да ће током 2020. године бити изведене две премијере - „Микеланђело“ и „Охридска легенда“.

Музеј Народног позоришта, поред редовних активности, у плану има и самосталне изложбе посвеће великанима Опере Народног позоришта, међу којима су Звонимир Kрнетић, Радмила Смиљанић, Бреда Kалеф...

„Све ово што смо данас најавили изискује одређена финансијска средства. Ми ћемо пробати да их пронађемо. Ово је велики и веома амбициозан план, али ми смо велика кућа. Сматрам да велики рад мора бити наша основна карактеристика“, закључила је Ивана Вујић. 
На конференцији су учествовали и директори сва три сектора Драме, Опере и Балета - Молина Удовички Фотез, Јасмина Трумбеташ Петровић и Kонстантин Kостјуков, те директор Музеја Драган Стевовић. 
М.Б. 

Прочитајте још вести