НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ НАЈАВЉЕНА 147. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Поводом почетка 147. сезоне, која ће бити отворена 1. октобра извођењем опере Гаетана Доницетија "Лучија од Ламермура", у четвртак 24. септембра, у Музеју националног театра одржана је конференција за новинаре.
Обраћајући се представницима разних штампаних и електронских медија, в.д. управника Народног позориште (НП) Дејан Савић је изразио очекивање да ће и ова сезона, попут претходне, такође бити успешна.
- Максимално користимо све своје капацитете и тако ће бити до краја сезоне. Од 1. октобра кад званично почињемо нову сезону, па све до 30. јуна следеће године, скоро сваки дан имаћемо по две представе. Ми немамо намеру да мењамо свој профил, јер он је, заиста, наишао на одличан пријем код наше публике – истакао је Савић и, као занимљивост, навео податак да је у октобарски репертоар уврштено чак 69 догађаја.
- Имамо коме да приказујемо своју уметност, имамо коме да објаснимо оно што желимо да кажемо и имамо плодно тле за своју образовну, уметничку и културну мисију у нашем друштву – рекао је он и подсетио да је у прошлој сезони посећеност балетских представа износила око 95, а оперских и драмских око 90 процената.
Савић је нагласио да је план премијера у овој сезони, у сва три сектора, завршен, али и објаснио да још не може да говори о детаљима док не буде одобрен од Управног одбора НП.
- Репертоар је веома интересантан и изазован и надам се да ће га УО сигурно усвојити на својој првој наредној седници - рекао је Савић.
Такође, осврнуо се и на свој статус на функцији в.д управника истакавши да „по том питању нема ништа ново“.
- И даље је status quo. Влада Републике Србије која треба да донесе одлуку у неком правцу, очигледно сматра да је садашње стање задовољавајуће. Верујем да Влада и запослени у њој и те како добро знају да НП ради и функционише како треба. Ми, заиста, немамо никавих проблема, нити их стварамо. Сви заједно, трудимо се да максимално озбиљно и одговорно радимо свој посао – рекао је Савић.
Поменуо је и рационализацију радних места у јавном сектору и поручио да НП „поштује намеру Владе Републике Србије да се на тај начин дође до бољих и оптималнијих услова за запослене“.
Тако нешто, како је објаснио, довешће до тога да се, не само, „подмладе уметнички ансамбли, него и да се мало поправи старосна и квалификациона структура запослених у НП“.
- Ја не делим уметнике на младе и старе, него на оне који то јесу и који нису. Међутим, рационализацијом радних места отвориће се простор за неке мање афирмисане уметнике који чекају своју прилику. НП је управо зато ту да такве људе пронађе и пружи им прилику и шансу – рекао је Савић и открио да је током недавне класификација радних места у култури утврђено да у НП има укупно 236 различитих занимања.
- С обзиром на то да у НП, током сваке године, око тридесетак људи оде у пензију, уверен сам да ће рационализација довести до уштеда и боље искориштености људи на послу – казао је он.
Савић је најавио да ће ускоро бити покренута инцијатива да се поводом веома значајног јубилеја - 150 година Народног позоришта у Београду објави велика енциклопедија која ће, како је нагласио, представљати својеврсан документ свега онога што је ова Кућа радила у прошлости и свих оних људи који су свој живот, знање и таленат уградили у темеље НП, једне од наших највећих и најзначајнијих културних институција.
В.д. директора Драме Жељко Хубач рекао је да ће у том сектору до краја ове календарске године бити изведене три премијере.
Већ 3. октобра, биће одржана премијера представе „На дну“ Максима Горког у режији Ане Ђорђевић“, потом следе, 30. октобра, Стеријини „Родољупци“ у инсценацији Андраша Урбана и напослетку, 2. децембра Шилерова „Марија Сјуарт“ коју ће поставити Милош Лолић.
Он је рекао да ће и ове године, током октобра, бити одржан нови тематски фестивал који ће овога пута бити посвећен једном од најбољих српских комедиографа Јовану Стерији Поповићу.
У оквиру манифестације, под називом „Стерији у част“, биће изведено више представа, насталих по његовим делима, са репертоара Народног позориште и гостујућих театара.
Поводом предстојећег јубилеја - 400 година од смрти славног енглеског песника и драмског писца Вилијама Шекспира (1564 – 1616), НП ће већ у новембру на својој сцени угостити представу “Ромео и Јулија”, урађену у продукцији Културног центра „Радионица интеграције“ из Београда и „Ћендра мултимедије“ из Приштине.
- То је једна од најмаркантнијих представа на тему Шекспира која се догодила у последњих неколико сезона. На нашој сцени, где је и премијерно одиграна у априлу ове године, биће у новембру изведена четири пута. Током сезоне очекујемо и гостовање колега из Техерана са „Магбетом“. Надамо се да ћемо у априлу имати један мини фестивал са Шекспировим комадима – открио је Хубач.
В.д. директора Опере Ана Зорана Брајовић казала је да су у току пробе Вердијевог „Отела“, инспирисаног истоименом Шекспировом трагедијом о љубомори и убиству, чија се премијера очекује за Дан позоришта, 22. новембар.
- Имамо велике планове за ове сезону. Планирамо обнову “Италијанке у Алжиру” Ђоакина Росинија, те “Сестре Анђелике” и “Огртача” из Пучинијевог “Триптиха”. До краја сезоне, надамо се да ћемо у сарадњи са Сава центром поставити велику руску оперу “Борис Годунов”. Такође, имаћемо неколико обележавања јубилеја, а један од мени најдражих је 60 година од дебија примадоне Радмиле Бакочевић у НП. На Сцени “Раша Плаовић” планирано да сваке четврте недеље у месецу, у матине термину (12,00) изводимо представе у оквиру пројекта “Опера у школе”. У питању су скраћене верзије Моцартових опера “Чаробна фрула” и “Бастијен и Бастијена”, као и Перголезијеве опере “Служавка господарица” које би се изводиле са малим гудачким оркестром – рекла је Ана Зорана Брајовић.
Она је најавила да је у плану да се поменуте представе, које ће се изводити на српском језику, играју и у основним и средњим школама у Београду, али и да гостују по Србији.
-Ми своју публику морамо да негујемо, јер многи људи и даље сматрају да је опера баук. Наш циљ је да едукујемо што више младих људи и да им отворимо врата да дођу на наше оперске представе – поручила је Ана Зорана Брајовић.
Уместо в.д. директора Балета Константина Костјукова, који је са ансамблом на гостовању на Сицилији, планове тог сектора, у кратким цртама, представила је шеф сектора маркетинга НП Љиљана Лазић Михаиловић.
Она је рекла да ће прва балетска представа у новој сезони бити “Слика Доријана Греја”, која је на репертоару Велике сцене у петак 2. октобра.
Такође, додала је да ће у оквиру “Бемус”-а, 26. октобра, на сцени Сава центра бити изведена “Бајадера” у којој ће гостовати прваци Балета Бољшој театра Светлана Захарова, Михаил Лобухин и Ана Тихомирова, као и маестро Алексеј Богорад.
Када је реч о новим насловима, у припреми је “Копелија”, на музику Леа Делиба, у кореографији Љубинке Бобе Добријевић, а премијера се очекује током децембра.
Директор Музеја Драган Стевовић најавио је да ће 2. новембра бити отворена изложба “Балети Чајковског на сцени Народног позоришта”, поводом 175 година рођења славног руског композитора, а коју ће приредити кустоскиња Ана Томић.
Непуних месец и по дана касније, 12. децембра, Стевовић планира да уради изложбу о примадони Радмили Бакочевић која ће се, како је рекао, највероватније звати “Радмила Бакочевић – Пучинијева хероина”.
Такође, додао је, да ће у октобру, поводом затварања изложбе „Даворин Јенко 1835–1914“. гости Музеја бити коаутори ове поставке из Словеније, потом је планирана пројекција филма Драгомира Зупанца “Даворин Јенко, творац химни и будница”, као и промоција зборника о том значајном словеначком уметнику који је скоро читав радни век провео у Београду и од којег је већи део посветио нашем националном театру где је оставио дубок и неизбрисив траг као диригент, вокални и инструментални педагог, а нарочито композитор.
М.Б.

 

ПЛАН ДРАМЕ, ОПЕРЕ И БАЛЕТА ДО  КРАЈА 2015. ГОДИНЕ                                   

 

                                            Д Р А М А         

Премијере

 

03.10 НА ДНУ, драма Максима Горког у режији Ане Ђорђевић

 

30.10 РОДОЉУПЦИ, комедија Јована Стерије Поповића у режији Андраша Урбана

 

02.12. МАРИЈА СТЈУАРТ, драма Фридриха Шилера у режији Милоша Лолића

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Гостовања у Драми  (Сцена Раша Плаовић)

Гостовања у оквиру манифестације Стерији у част (08.10 – 01.11)

 

08.10. РИТИНА ШКОЛА, комедија Марка Торјанца, гостује Казалиште Планет Арт, Загреб

 

09.10. ПЛЕМЕНА, драма Нине Раине, гостује Казалиште Планет Арт, Загреб

 

10.10. РАКУГО, комедија у извођењу Дајен Кићиђицу, у сарадњи са Јапанском амбасадом у Републици Србији

 

11.10. ИМАЊЕ И НЕМАЊЕ, комедија Ј. С. Поповића, гостује Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин

 

13.10. ДАР, драма Милене Ђорђевић, у извођењу Позоришне трупе „УРА“

 

24.10. ЏАНДРЉИВ МУЖ или КОЈА ЈЕ ДОБРА ЖЕНА? комедија Ј. С. Поповића, гостује Српско народно позориште, Нови Сад

 

28.10 ЧЕХОВ ЈЕ ТОЛСТОЈУ РЕКАО ЗБОГОМ, драма Мира Гаврана, гостује Радња за производњу позоришта

 

30.10 ЧАРОБЊАК, драма Федора Шилија, гостује Народно позориште Сомбор

 

01.11. ПОКОНДИРЕНА ТИКВА, комедија Јована Стерије Поповића, гостује Народно позориште Тузла

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ГОСТОВАЊА ДРАМЕ

08.10. КЊИГА ДРУГА | Младеновац, фестивал Театар у једном дејству

12.10. ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР | Студентски град

14.10. БЕЛА КАФА | Панчево

23.10. МОЈЕ НАГРАДЕ | Врање, фестивал Борини дани

26.10. БЕЛА КАФА | Зајечар фестивал Дани Зорана Радмиловића

28.10. БЕЛА КАФА | Вршац, Фестивал класике Вршачка позоришна јесен

_____________________________________________________________________________________

 

ПРЕДСТАВЕ  ДРАМЕ  НАРОДНОГ  ПОЗОРИШТА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ 

СТЕРИЈИ У  ЧАСТ  (08.10 – 01.11)

 

08.10. КИР ЈАЊА, комедија Јована Стерије Поповића

20.10. ЛАЖА И ПАРАЛАЖА, комедија Јована Стерије Поповића

29, 30.10 и 01.11. РОДОЉУПЦИ, комедија Јована Стерије Поповића

(30.10. премијера)

                                                               О П Е Р А

 

Премијере и обнове

 

Велика сцена

22.11. ОТЕЛО, опера Ђузепа Вердија  у режији Паола Бајока (Италија)

            (овом представом тенор Душан Плазинић обележава 20 година уметничког рада)

 

Почетком године обнова опере ИТАЛИЈАНКА У АЛЖИРУ Ђоакина Росинија

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Опера на Сцени Раша Плаовић (матинеи)

 

У оквиру пројекта Опера у школе, на овој сцени биће изведене скраћене верзије за децу и то  Моцартове „Чаробна Фрула“ и „Бастијен и Бастијена“ као и „Служавка господарица“ композитора Ф.Б.Перголеза

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ДОГАЂАЈИ

22. 11. Тенор Душан Плазинић улогом Отела прославиће 20 година уметничког рада

25. 11. ЧАРОБНА ФРУЛА опера  В.А.Моцарта (Владимир Андрић, баритон и Ана Зорана Брајовић, диригент обележавају 20 година од дебија на сцени Народног позоришта

 

12.12.  РАДМИЛА БАКОЧЕВИЋ, 60 година од дебија у Народном позоришту

            (концерт на Великој сцени и изложба у Музеју Народног позоришта)

 

  • (датум накнадно) током децембра опером Травијата Ђ.Вердија диригент Младен Јагушт

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Гостовања Опере

 

28.10. РИГОЛЕТО  | Темишвар (Румунија)

15.11. ФИГАРОВА ЖЕНИДБА | Крајова (Румунија)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                               Б А Л Е Т

Премијере

Децембар КОПЕЛИЈА музика Лео Делиб у кореографији Љубинке и Петра Добријевића--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Гостовање Балета у оквиру 47. БЕМУС-а на сцени Сава центра, 26. октобра 2015. биће изведен класичан балетски спектакл БАЈАДЕРА, на музику Лудвига Минкуса, у кореографској поставци Габриеле Комлеве.  У главној улози, као Никија наступиће интернационална балетска звезда Светлана Захарова са првацима Бољшој театра Михаилом Лобухином у улози Солора и  Аном Тихомировом која ће се представити као Гамзати.

            У представи учествује целокпуни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта под диргентском палицом маестра Алексеја Богорада, такође госта из Бољшој театра.                                          

                                    

МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Балет Чајковског на сцени Народног позоришта  - излоба поводом 175 година рођења, аутор Ана Томић

Радмила Бакочевић – Пучинијева хероина – поводом 60 година од дебија у Народном позоришту – изложба, аутор Драган Стевовић

Прочитајте још архивираних вести