МУЗИЧКО СЦЕНСКИ СПЕКТАКЛ „СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ“ АУТОРКЕ ИВАНЕ ЖИГОН ОСВОЈИО „ЗЛАТНОГ ВИТЕЗА“

Музичко-сценски спектакл „Стојте галије царске“ у режији Иване Жигон, првакиње Драме Народног позоришта у Београду, освојио је главну награду “Златни витез”, на истоименом фестивалу одржаном у Москви.
Награда за музичко-сценски спектакл, направљен у славу и сећање на жртве Великог рата, признатој глумици је уручена у присуству руског патријарха Кирила и редитеља Никите Михалкова, 6. децембра у Храму Христа Спаситаље, дан уочи 100 годишнице Колубарске битке, наведено је у саопштењу које је медијима доставила представница за односе с јавношћу тог пројекта Оливера Живковић.
У образложењу жирија за доделу овог признања, наглашено је да је Ивана Жигон имала велику отежавајућу околност, зато што је ово пета награда "Златни Витез" која стиже у њене руке, у различитим категоријама као што су глума, сценарио, режија документарних филмова и представа.
Речено је и да их у току вишегодишњег постојања тог међународног фестивала, до сада, оволико има само још Никита Михалков.
Сценско-музички спектакл "Стојте, галије царске", премијерно је изведен 17. септембра ове године у Великој дворани Сава центра, поводом стогодишњице од почетка Великог рата.
У мултимедијалној форми – са играним и певаним сценама уживо, видео-пројекцијама документарних материјала и фотографија, представљена је трагична и победоносна прича о Србији у Првом светском рату.
Златни витез је данас велики културни покрет који окупља ствараоце из свих области уметности, пре свега из словенских земаља, али и из целог света, око девизе: “За моралне идеале и за уздизање човекове душе“.
Златни витез настао је 1992. године у Москви као Међународни филмски фестивал. Касније су, у оквиру њега, основани и позоришни, музички, ликовни и литерарни фестивал.
Покровитељи Фестивала, од оснивања па до данас, су патријарх Московски и целе Русије, председник Руске федерације и Парламент Русије.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести