МИРЈAНИ КAРAНОВИЋ УРУЧЕНA НAГРAДA “ЖAНКA СТОКИЋ”

Престижна награда "Жанка Стокић" коју додељују Народно позориште, општина Пожаревац и "Вечерње новости", додељена је 6. марта на свечаности у Националном театру глумици Мирјани Карановић.

Примајући награду, уз снажне аплаузе колега и публике, Карановићева је казала да је ово њена најважнија награда у животу.
"Важно је да постоји награда Жанка Стокић, имам дубоко саосећање за ту жену. Сматрам да сам најбоља на сцени, у приватном животу се не допадам себи. За мене је сцена простор апсолутне слободе и моја животна потреба, моје краљевство", рекла је Карановићева.
"Волела бих да ме људи памте због онога што сам им дала са сцене, глумци на сцени изговарају најмоћније речи", казала је Карановићева примајући награду која носи име глумице са којом је повезује сличан начин схватања глуме. Ово глумачко признање Карановићева је добила једногласном одлуком жирија, који је радио у саставу Мира Ступица (председник и иницијатор конкурса), драмски писац Душан Ковачевић, прошлогодишња добитница Дара Џокић, управник Народног позоришта Божидар Ђуровић и генерални директор компаније "Новости" Манојло Вукотић. На свечаној додели награде приказан је кратки филм са Жанком Стокић из архива Југословенске кинотеке који је бројне глумце и публику подсетио на особени дар велике глумице. У част Карановићеве, која се од 1995. године успешно и креативно бави педагошким радом на Aкадемији уметности у Београду, студенти глуме су извели краћи програм. Након инсерата из филмова и представа из богатог глумачког опуса Карановићеве, ова посвећена глумица на сцени је показала зашто је многи називају "краљицом балканске глуме".
Са својим колегиницама из представе "Драма о Мирјани и онима око ње" коју играју на сцени Југословенског драмског, Карановићева је потресно извела део представе. Глумица снажних емоција, природна и једоставна, за свега неколико минута остварила је непосредан контакт са публиком која је плакала када и она и смејала се заједно са њом. Још бришући сузе, прослогодишња добитница ове награде Дара Џокић прочитала је образложење жирија у коме се каже да је Карановићева глумачким умећем и неспорном свеукупном харзимом, у потпуности заслужила признање које носи име наше најмаркантније глумице прве половине прошлог века. Карановићева је изградила своју уметничку каријеру отеловљујући ликове жена са маргине друштва, а из центра живота, из средишта живе стварности, без којих се више не може замислити новија историја нашег позоришта и филма, сматра жири. Током готово три деценије Карановићева је одиграла око 70 улога у филму и телевизијским серијама и добитник је готово свих најзначајнијих глумачких награда и признања у земљи и иностранству. Досадашње добитнице награде "Жанка Стокић" су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ћурђија Цветић, Ружица Сокић, Гордана Ћурђевић-Димић и Дара Џокић.