МИКАЕЛА КАРОЗИ И КАРЛО ГУЕЛФИ ГОСТУЈУ У „ТОСКИ“ 24. ЈУНА

Поводом обележавања дана Сувереног Малтешког реда, њихово дипломатско представништво у Србији обратило се Народном позоришту са иницијативом да се тим поводом организује оперска представа са реномираним гостима из иностранства.
С обзиром на то да се седиште ове угледне организације налази у Риму, избор је пао на италијанске уметнике и репертоар, тако да ће у среду 24. јуна званице и публика у Великој сали Народног позоришта (НП) моћи да присуствују несвакидашњем извођењу Пучинијевог популарног оперског дела Тоска.
У насловној роли наступиће чувени сопран Микаела Карози, док ће улогу барона Скарпије изводити један од водећих светских баритона, Карло Гуелфи.
Под диригентском управом Дејана Савића, сликара Каварадосија дочараће првак Опере (НП) Душан Плазинић, уз Хор и Оркестар Народног позоришта.
У подели ће бити и Павле Жарков (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Александар Пантелић (Шароне), Страхиња Ђокић (Тамничар) и Јована Белић (Пастир).
Овом представом Опера Народног позоришта најављује своју акцију за наредну сезону, с намером да се бар једном месечно у представама на репертоару, заједно са најбољим домаћим, публици представе и врхунски светски оперски уметници.
На овај начин, наш национални театар жели да настави популаризацију оперске уметности у нас, као и да се захвали својој верној и оданој публици на поверењу и подршци.
Музичка драма у три чина "Тоска", настала по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, премијерно је изведена 2. априла ове године у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Сценографију је урадио Мираш Вуксановић, костиме Катарина Грчић, а видео продукцију Петар Антоновић.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Главни јунаци приче су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
"Тоска" је праизведена 14. јануара 1900. године у Teatro Costanzi у Риму.
Српска праизведба одржана је 10. јануара 1914. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
М.Б.