МЕЦОСОПРАН АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ ИЗ НИША 7. МАЈА ГОСТУЈЕ У РОСИНИЈЕВОМ „СЕВИЉСКОМ БЕРБЕРИНУ“ У УЛОЗИ РОЗИНЕ

У опери Ђоакина Росинија „Севиљски берберин“, која ће под диригентском управом Ђорђа Станковића бити изведена 7. маја (19,30) на Великој сцени, у улози Розине гостоваће уметница из Ниша – сопран Александра Ристић.
Тенор Дарко Ђорђевић наступиће у роли грофа Алмавиве, баритону Љубодрагу Беговићу поверена је насловна улога, баритону Небојши Бабићу улога доктора медицине Дон Бартола, а басу Драгољубу Бајићу - учитеља музике Базилија.
У подели су и Светлана Ловчевић (Берта), Павле Жарков (Фјорело), Предраг Глигорић (Официр)...
У представи учествују Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
Речитативе свира Невена Живковић.
Либрето по Бомаршеу написао је Чезаре Стербини, а превод је урадио Велимир Живојиновић.
Премијера је одржана 1. јуна 1978. године у режији Борислава Поповића, коју је 2010. обновила Ивана Драгутиновић Маричић.
Комичну оперу “Севиљски берберин” о младој девојци Розини заљубљеној у грофа Алмавиву и његовом личном берберину Фигару који им помаже да се упознају, италијански композитор Ђоакино Росини компоновао је са 24 године.
Једна од најбољих комичних опера икада написаних, живог драмског израза и изванредне уметничке снаге, праизведена је под насловом “Алмавива или Узалудна предострожност” у Театру Арђентина, у Риму, 20. фебруара 1816. године.
М.Б.
 

Александра Ристић
Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ирине Арсикин.
Добитница је многих награда на републичким и савезним такмичењима младих оперских уметника.
Соло реситалима представила се бројној публици широм Србије и Црној Горе, у Словенији, Македонији, БиХ, Италији, Великој Британији, Грчкој, Аустрији, Швајцарској и Мађарској. Наступала је у више наврата са Симфонијским оркестром Војске Србије "Станислав Бинички" из Београда, нишким Симфонијским оркестром, гудачима Светог Ђорђа, оркестром Константинус и Симфонијским Оркестром Факултета Уметности Ниш, а остварила је и велики број наступа са разним гудачким квартетима, Нишким дувачким квинтетом и
Либеро секстетом.
Учествовала је у етно пројекту "Балкан 2000" композитора Александра Сање Илића, са којим већ више година успешно сарађује.
Значајан наступ Александра је забележила на "Данима српске културе" у Берну у Швајцарској, где је проглашена "за најбољег представника српске културе".
Снимала је нумере за позоришне представе у Народном позоришту у Београду, Народном позоришту у Нишу и нишком Луткарском позоришту.
Направила је снимке за Радио телевизију Србије, Радио Београд 202, Радио Нови Сад и Радио Ниш.
Од 2003.године чланица је трија „Анима“ који је за кратко време постигао велики успех у земљи и иностранству.
Улогом Розалинде у Штраусовој оперети” Слепи миш” у сезони 2013/14 дала је свој допринос обнови оперске сцене у Нишу.
Ристићева је ванредни професор и шеф катедре за соло певање Факултета уметности у Нишу.  

 

Прочитајте још архивираних вести