КЗН ПОВОДОМ ИМЕНОВАЊА ЈЕЛЕНЕ ВЛАХОВИЋ НА ФУНКЦИЈУ В.Д. ДИРЕКТОРА ОПЕРЕ

Поводом именовања Јелене Влаховић на функцију в.д. директора Опере, у четвртак 12. септембра у Музеју Народног позоришта, одржана је конференција за новинаре.

Обраћајући се присутнима, в.д. управника Дејан Савић подсетио је да је Јелена Влаховић наш прослављени мецосопран и уметница која је две и по деценије широм Европе проносила славу Народног позоришта и Опере и нагласио да има велико задовољство да је представи први пут у новој улози.
Он је оценио да је њено именовање "један потпуно природан и нормалан след догађаја", с обзиром да досадашњи в.д. директора Дејан Миладиновић за два месеца одлази у пензију.
Савић је напоменуо да ће Миладиновић и после тог периода радити као редитељ у Народном позоришту и подсетио да овај уметник тренутно режира представу "IN HOC SIGNO...", а до краја године очекује се и његова поставка опере "Холанђанин луталица".
Он је указао да је госпођа Влаховић у претходних десетак дана, колико је прошло од њеног именовања на ту фукцију, већ "дала неколико одличних и практичних предлога које смо одмах усвојили, на које ћемо рачунати и реализовати их у скоријој будућности".
Савић је, пре него што је препустио реч Јелени Влаховић, напоменуо да је новоименовани министар културе Иван Тасовац послао у Народно позориште једну делегацију "од које смо чули нешто што нисмо чули веома дуго".
- Рекли су нам да не штедимо, да направимо један богат план и у оквиру њега да дамо нешто ново, интересантно... Сада, очигледно, постоји намера да се буџет за културу повећа и то, наравно, треба правдати пројектима, активностима. Ми ћемо дати предлог да сезону отварамо великим Гала концертом на Тргу Републику на којем би могло да буде најмање тридесетак хиљада људи. Такође, у јуну месецу планирамо да опера "изађе" на Калемегдан. Заједно са Туристичким организацијама Београда и Србије правили би програме за туристе који долазе у Београд. У плану је да и једном до два пута месечно доводимо велике светске солисте, потом да правимо велике и значајне копродукције са позориштима из региона и шире - рекао је, између осталог, Савић и оценио да би за нашу културу било веома добро када би господин Тасовац "успео да се избори за буџет од 1,1 или 1,4".
Он је најавио да постоји могућност да наши врхунски солисти са значајном иностраном каријером Жељко Лучић, Зоран Тодоровић и Милена Китић ускоро постану стални чланови оперског анамбла Народног позоришта.
Јелена Влаховић се захвалила Савићу на указаном поверењу и истакла да ова функција за њу представља "велику одговорност у наредном периоду".
- Овај тренутак, који је врло компликован, како из финансијских, тако и из других разлога, није баш много захвалан за ово место. Али, моја огормна љубав за ову Кућу и оно што радим, мислим да ће ми бити од велике помоћи. Пружена рука ресорног министарства, о чему је управник сада говорио, улива наду да ћемо можда моћи нешто и да урадимо. То даје веру да ћемо, ипак, кренути једним озбиљним кораком напред. С обзиром да мени вере никад није недостајало, мислим да нас чекају неке лепе ствари - рекла је она.
Говорећи о плановима Опере, призната уметница је подсетила да ће до краја године премијерно бити изведене две представе "IN HOC SIGNO..." и "Холанђанин луталица" и додала да су у плану и обнове опера "Травијата", "Бал под маскама", "Моћ судбине" и "Набуко".
Она је најавила да ће, потом, на репертоар бити уврштена и "Тоска" којом ће првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић обележити 20 година сталног ангажмана у Народном позоришту.
- Међу плановима, не за ову, него за следећу сезону, свакако желим да поменем и нешто што сам у радном наслову назвала "Карменијана". То је покушај да сваког месеца на репертоар ставимо "Кармен", али са новом солисткињом у тој улози. Дакле, осим наших Кармен које имамо, планирамо и друге које смо експортовали у свет. Рецимо, Милену Китић, Ирену Зарић, Сању Анастасију... - објаснила је Јелена Влаховић.
Она је напоменула, да би било добро, с обзиром да ускоро долази и годишњица рођења Штрауса, да се на репертоар уврсти и његова "Салома", а такође, осврнула се и на Оперски студио "Борислав Поповић" који би, према њеном мишљењу, могао да спрема "мале, портабл представе за гостовања по Србији".
Јелена Влаховић је најавила да ће крајем новембра или почетком децембра ове године бити обележено 35 година педагошког рада и 90 година живота Бисерке Цвејић.
Говорећи о свом ангажовању у представама, она је рекла да је "морално и етички" да себе, као певача, не ставља у први план.
- Сматрам да би, кад се већ налазим на том месту, а с обзиром на чињеницу да сам у пуном замаху каријере, ипак било неумесно и ружно да себе ставим на прво место. Ако за неку поделу постоје четири мецосопрана, себе ћу, наравно, ставити као четврту. Наравно, када се буду радиле нове представе, које се мене тичу, ја ћу их радити, али себе нећу стављати у премијерну поделу - казала је Јелена Влаховић.
М.Б.

Биографију Јелене Влаховић можете видети ОВДЕ