Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостовало са представом „Једна шведска летња ноћ“

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостовало је 2. новембра на Великој сцени са представом „Једна шведска летња ноћ“, по тексту Ерлана Јозефсона и у режији Ерика Стуба. 

Јозефсон се у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртвовање“, на острву Готланд 1985. године, где на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. 

Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање...

Улоге су остварили Ерик Ен (Рус), Нина Фекс (Тумач), Торкел Петершон (Виктор), Лена Ендре (Лоти), Мариа Салома (Организаторка) и Томас Хансон (Ја) које је публика, на крају представе, наградила снажним и искреним аплаузом.

Након тога, управница Ивана Вујић уручила је Плакету Народног позоришта редитељу Стубу, (доскора и управнику Kраљевског драмског позоришта), која ће их, како је нагласила, подсећати на још једно успешно гостовање у београдском националном театру. 

У ауторској екипи представе су Ерленд Биркеланд (сценограф и костимограф), Елен Руге (дизајн светла), Бјорн Лонрус (дизајн звука), Ани Тодне и Еми Стал (видео дизајн) и Евамарија Холм (перика, маска). 

Комад је на српски језик превела драматург Весна Станишић. 

Представу је, у Музеју Народног позоришта, пратила изложба видео материјала са оригиналним фотографијама са снимања филма „Жртвовање“, у коме једну од улога игра Ерлан Јозефсон.

Гостовање чувеног шведског театра у Народном позоришту, четврто по реду, реализовано је на основу дугогодишње уметничке сарадње две Kуће. 

Уговор је потписан 2004. године, а већ  3. и 4. јуна исте године „Драматен“ је гостовао Стриндберговом драмом “Игра ватром”, у режији Стафана Валдермара Холма. У међувремену, на Великој сцени Народног позоришта наступили су још два пута; у јуну 2006. са Шекспировим “Магбетом” и три године касније са још једним његовим класиком - „Хамлетом“, оба у режији Холма.
 
Народно позориште гостовало је у Стокхолму са Нушићевом „Госпођом министарком“ у режији Јагоша Марковића (2006) и Софокловом драмом „Цар Едип“ у режији Виде Огњеновић (2008).  

Управница Народног позоришта Ивана Вујић изјавила је дан раније (1. новембра), на конференцији за новинаре, да сарадња са Драматеном представља велику част и срећу, а њу лично веже и сећање на дивних месец дана које је као млада редитељка 80-их година провела на стипендији у том театру.

“Важан нам је долазак сваке представе Драматена, као једног од најугледнијих европских позоришта, али посебно ове – ‘Једне шведске летње ноћи’, јер је аутор текста, велики глумац Ерлан Јозефсон, близак нашој средини, играо је у више наших филмова”, рекла је Ивана Вујић, подсетивши и да је у Београду објављен и дневник Тарковског у којем детаљно описује процес снимања “Жртвовања”.

Она је изразила уверење да ће успешна сарадња два театра бити настављена кроз копродукције, размену уметника и представа. 
“Наша је жеља да доведемо и ‘Пер Гинта’”, рекла је Ивана Вујић.
М.Б. 

Прочитајте још вести