ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ "МЛАДИ ЗА МЛАДЕ ЈАПАНА" 8. МАЈА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Хуманитарни концерт Филхармоније младих „Борислав Пашћан“ под називом „Млади за младе Јапана“, биће одржан на Великој сцени у недељу 8. маја у 20 часова. Као специјалан гост, наступиће млади руски уметник Александар Синчук (клавир).

Програм:
 
• Франц Шуберт: Соната а-мол, оп. 143 (Александар Синчук)
• Сезар Франк: Прелудијум, корал и фуга (Александар Синчук)

Пауза
 
• В.А. Моцарт: Увертира за оперу "Фигарова женидба" (Филхармонија младих "Борислав Пашћан")
• В.А. Моцарт: Концерт за клавир и оркестар Це-дур К.467 (Александар Синчук и Филхармонија младих "Борислав Пашћан")
• Светислав Божић: "Исход" - циклус за симфонијски оркестар (Филхармонија младих "Борислав Пашћан")
 
Диригент Ђорђе Павловић


Филхармонија младих “Борислав Пашћан” једина је омладинска филхармонија која ради у Београду. Основана је 1978. година на иницијативу групе студената Музичке академије који су изучавали дириговање код Борислава Пашћана, диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду. Датум оснивања је уједно и датум првог концерта у Дому омладине - 17. јануар 1978. године.Током свих ових година, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забележила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања. Многи уметници који су прошли кроз филхармонију, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству. Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија. Маестро Павловић, члан Опере Народног позоришта у Београду, је осми диригент од оснивања филхармоније.

Александар Синчук (Александр Николаевич Синчук), студент пете године Московског државног конзерваторијума П.И.Чајковски,  у класи професора В.В. Пјасецког, рођен је 27. јула 1988. у граду Находка, у Приморском крају у Русији. Са 7 година почео је да се бави музиком и клавиром у дечијој уметничкој школи града Велики Камен у класи Елене Куликове. Већ са 9 година почео је да учествује у разним општинским такмичењима за младе пијанисте на којима је више пута освајао прве награде. Од 2000. године Александар је ученик заслужне народне уметнице Русије, професора Далекоисточне академије уметности, Изолде Земске. Она га је спремила за његово прво значајно такмичење. На Међународном такмичењу младих пијаниста у Владивостоку, у марту 2002. године, Синчук је постао лауреат прве награде.
У августу 2002. Александар је учествовао у мастеркласовима Десете мађународне креативне школе Нова имена у Суздалу, где је добио обуку код Наума Штаркмана, заслужног народног уметника Русије, академика и професора на Московском државном конзерваторијуму Чајковски.
Већ следећег месеца, у септембру 2002,  Александар је примљен у Централну музичку школу при Конзерваторијуму Чајковски, у класу професора Нине Макарове.
Јануара 2003. Синчук као учесник Петог међународног такмичења Марије Јудине у Петербургу, осваја  прву награду. У  јануару 2004. прву награду осваја и на Другом руском отвореном такмичењу младих музичара у Ханти-Мајаску. Затим, априла 2004, постаје победник међународног такмичења Уметност 21 века у Кијеву. У новембру 2005, на Четвртом међународном такмичењу К. Н. Игумнова, Синчук је такође првонаграђени.
Током обуке у Владивостоку, Александар је више пута имао солистичке концерте у градовима Далеког истока, у Јапану и Кореји. Такође је наступао и са Тихоокеанским оркестром у Камерном театру у Владивостоку, са којим је свирао Први концерт Менделсона у мају 2002 и Први Шопенов концерт у јануару 2005.
Алексадндар Синчук је био стипендиста фонда Руска извођачка уметност 2003. и 2005. Програма председника Руске Федерације Млади таленти 2002. и 2004.
Док је похађао Централну музичку школу, Александар је концерте изводио у салама Московског конзерваторијума и у Међународном дому музике. У октобру 2004. самостално је наступао на неколико концерата у Анталији (Турска); у марту 2005. у Нефтејуганску. Такође је као самостални извођач наступао и у Тањејевљевом залу Владимирске  филхармоније, где је фебруара 2006. извео Шопенов Први концерт, а децембра исте године солистички концерт. Истог месеца самостално је наступио и у московској концертној сали На кисловке. Затим је, 18. марта 2007. у сали Ивановске филхармоније,  одржао солистички концерт.
На Другом међународном такмичењу младих пијаниста и пијаниста Централне музичке школе, Међународни добротворни фонд Владимира Спивакова доделио је Александру пут у Швајцарску, као учеснику међународног мастеркласа у Цириху где је добио обуку од истакнутог професора базелске Музичке академије, Рудолфа Брукбиндера. Од тада је учесник у концертним програмима Спиваковог фонда.
Пошто је 2006. матурирао са почастима у Централној музичкој школи, Александар ступа на Конзерваторијум Чајковски на инструментални одсек у класу заслужног уметника Руске Федерације, професора В. В. Пјасецког.
Од септембра 2006. Александар је стипендиста фонда Владимира Спивакова. Као члану групе младих пијаниста фондације Владимира Спивакова бива му додељен пут у Италију (Верона, Фиренца), који је организовао руско-италијански форум-дијалог, а који је спроведен под управом Администрације председника Руске Федерације. У периоду од 2006. до 2008 године Александар Синчук је учествовао у великом броју  добротворних концерата фонда Владимира Спивакова у различитим градовима широм Русије.
Од 2007. Александар као почасни гост наступа на концертима међународног фестивала „Акорди Хортице” у Запорожју (Украјина). Тамо је наступао са Академским симфонијским оркестром у сали М. И. Глинке под диригентском палицом заслужног уметника Украјине Вјачеслава Ређе. Такође је наступао и као самосталан извођач. 20. априла 2007. на Трећем међународном фестивалу духовне музике „Христос Воскресе”, Александар је са Запорошким Академским оркестром извео Трећи концерт (ц-молл оп.30) Рахмањинова.
Као члан делегације младих музичара учествовао је и на отварању концертне сале у Пушкиновом дому у Лондону.
У августу 2007. и јануару 2008, захваљујући подршци фонда Владимира Спивакова, је извео више солистичких концерата и у Београду.
У септембру 2007, наступао је у Малој сали Софијске филхармоније (Бугарска).
У октобру 2007, као члан групе младих музичара, извео је неколико добротворних концерата у различитим градовима Израела, од којих и неке са Ранским симфонијским оркестром под управом диригента Нира.
Истог месеца одржао је и солистички концерт у музеју Свјатослава Рихтера.
Са Запорошким симфонијским оркестром наступио је поново и у мају 2008. када је у сали М. И. Глинке одржао још и солистички концерт.
У јуну 2008. Александар Синчук осваја прву награду на Четвртом међународном конкурсу Сергеја Рахмањинова, Диплому за најбоље извођење дела Рахмањинова, и специјалну награду: реситал у Карнеги холу у концертној сезони 2008/2009.
Дебитантски, солистички концерт у Карнеги Холу одржан је 11. фебруара 2009.
У периоду од јануара до марта 2010, Александар Синчук је учествовао као солиста у турнеји Московског радио оркестра по Америци. На турнеји је одржао 33 концерта, а на програму су били Чајковски Први концерт б-мол, оп.23 и Рахмањинов Други концерт ц-мол оп.18 и Рапсодија на тему Паганинија а-мол оп.43.
Данас наступа у Москви, Петербургу, градовима широм Русије, Европе и САД.