“ХАСАНАГИНИЦА” РЕГИОНАЛНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА 14.02. НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

Регионално позориште из Новог Пазара гостоваће у четвртак 14. фебруара (20,30) на Сцени “Раша Плаовић” са драмом “Хасанагиница”, по тексту Љубомира Симовића, у режији Андријане Виденовић.

Редитељка, која је била задужена и за сценски говор, насловну улогу је поверила Анђели Марић, а у подели су и Душан Живанић (Хасанага), Сандра Миљковић (Мајка Хасанагина), Рифат Рифатовић (Бег Пинторовић), Лемана Бећировић (Мајка Пинторовића), Албин Салиховић (Ефендија Јусуф), Сибела Мустафа (Сеада), Семир Гицић (Суљо), Митар Белојица (Муса), Харис Шећеровић (Хусо), Харис Ђерлек (Џемо) и Вахид Џанковић (Ахмед).
Костиме и сценографију је креирао Дејан Пантелић, сценски покрет је урадила мр Вера Обрадовић, музику млади глумац Харис Шећеровић а плакат представе академски сликар Александар Дуњић.
У циљу промоције најбољих позоришних остварења насталих на сценама у Србији, Радио телевизија Србије снимиће ову представу која је премијерно изведена у Новом Пазару 30. маја 2011. године.
Тим чином, наш Јавни сервис наставља свој концепт, започет 26. марта 2011. године са Нушићевом комедијом „Пут око света“ Крушевачког позоришта да значајне наслове из унутрашњости који гостују у Народном позоришту сними за потребе свог културно-уметничког програма.
Током пролећа 2012. године, Регионално позориште са "Хасанагиницом" је имало успешну мини турнеју на сценама у Ужицу, Лазаревцу и Београду. Та гостовања пропраћену су изузетним пријемом код публике и одличним оценама еминентних критичара (Д.Бошковић, А.Гловацки, М.Пајић).
Симовићева верзија „Хасанагинице“, славне баладе записане 1774. године, о тужној судбини жене турског аге, праизведена је у Народном позоришту у Београду 27. маја 1974. године у режији Желимира Орешковића.
М.Б.