ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВЕ "ДЕВЕТСТОПЕТНАЕСТА - ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА" 10. НОВЕМБРА

Гостујућа представа "Деветстопетнаеста - трагедија једног народа", у копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта у Нишу и Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице, биће изведена у недељу 10. новембра (19,30) на Великој сцени.

Комад, по роману Бранислава Нушића, у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића и режији Милана Нешковића, премијерно је изведен 28. јуна ове године у Крушевцу, на затварању манифестације „Видовдан 2013“, а у оквиру централне прославе државног обележавања Видовдана.
Представа је одиграна на отвореној сцени амфитеатра спомен-комплекса „Слободиште“ пред више од 4.000 гледалаца и уз присуство највиших представника Владе Републике Србије, Српске православне цркве и градова Крушевца и Ниша.
Исписујући колективну и личну трагедију, Нушић роман започиње у јесен 1915, а завршава догађајима у зиму исте године, непосредно пре него су народ и држава, изнурени ратовањем и страдањима, кренули у повлачење преко албанских и црногорских планинских врлети.
Кроз судбине малих, обичних људи, Нушић је непоновљиво приказао ову непојамну трагедију српског народа, у спомен свима који су изгубили своје животе и за наук будућим генерацијама...
У подели су Дејан Тончић, Марија Гашић Гајић, Бојан Вељовић, Небојша Вранић, Марија Видаковић, Биљана Јоцић Савић, Драган Маринковић, Предраг Миленковић, Никола Пантовић, Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Дејан Цицмиловић, Маја Вукојевић, Александар Маринковић, Катарина Арсић, Марјан Тодоровић и Данило Петровић.
Сценографију је урадила Весна Штрбац, костиме је креирала Драгица Лаушевић, а музику су компоновали Дивна Љубојевић и "Мелоди".
М.Б.