ГОГОЉЕВА "ЖЕНИДБА" 150. ПУТ, 28. НОВЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Гогољева комедија "Женидба" у режији Славенка Салетовића, биће изведена 150. пут, у понедељак 28. новембра на Сцени "Раша Плаовић".
На премијерном извођењу, 4. новембра 2005, у ансамблу су били Нада Шаргин (Агафја), Љиљана Благојевић (Арина), Нада Блам (Фјокла), Михаило Лађевац (Поткољосин), Владан Гајовић (Кочкарјов), Љубомир Бандовић (Кајгана), Зоран Ћосић (Анучкин), Борис Пинговић (Жевакин), Лепомир Ивковић (Степан) и Дејана Миладиновић (Дуњашка).
Данас, 11. година касније, после неколико измена, у подели су Калина Ковачевић (Агафја), Данијела Угреновић (Арина), Нада Блам (Фјокла), Павле Јеринић (Поткољосин), Бојан Кривокапић (Кочкарјов), Лепомир Ивковић (Кајгана), Зоран Ћосић (Анучкин), Борис Пинговић (Жевакин), Гојко Балетић (Степан) и Бојана Бамбић (Дуњашка).
Лађевац је за улогу Поткољосина добио Награду Народног позоришта, а представа је са запаженим успехом играна и на фестивалима: на Данима Зорана Радмиловића 2005. године „Женидба“ је, по мишљењу публике, била најбоља представа, а Лађевац је освојио „Златни брк“; на Данима Миливоја Живановића 2006, Лађевцу је припала Награда стручног жирија, а Нади Шаргин Награда публике, док је на Данима комедије 2007. Шаргинова освојила „Ћурана“, Лађевац Награду Вечерњих новости за најбољег младог глумца, а Борис Максимовић и Миланка Берберовић добили су Награде за најбољу сценографију и костимографију.
Представа је учествовала и на Првом фестивалу „Балканско позоришно пространство“ у Санкт Петербургу 2007. године.
Славенко Салетовић је овом режијом освојио најпрестижније признање – Награду „Бојан Ступица“ (2007).
Своје стото извођење представа је прославила 14. јануара 2011, а током деценије сценског трајања, било је и измена у подели.
Улогу Арине Пантелејмонове преузела је Соња Кнежевић, а потом и Данијела Угреновић, Поткољосина је уз Лађевца једно време играо и Иван Зекић, а последњих година рола је поверена Павлу Јеринићу.
У улози Степана смењивали су се Лепомир Ивковић и Гојко Балетић, а Љубомир Бандовић и Лепомир Ивковић у улози Кајгане.
Лик Кочкарјова, осим Гајовића, тумачили су Милош Ђорђевић и Бојан Кривокапић, ролу Агафје Тихоновне сада игра Калина Ковачевић, а Дуњашке - Бојана Бамбић.
Представу је на матичној сцени и на гостовањима у Студентском граду, Зајечару, Панчеву, Јагодини, Костолцу, Врању, Руми, Неготину, Трстенику, Кладову, Лесковцу..., као и у Бечу, Тирани и Санкт Петербургу, видело више од 37500 гледалаца.
Драматург је Славко Милановић, музику је урадио Мирољуб Аранђеловић Расински, а сценски покрет Пјер Рајковић.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести