ФИЛХАРМОНИЈА МЛАДИХ “БОРИСЛАВ ПАШЋАН” ОДУШЕВИЛА БЕОГРАДСКУ ПУБЛИКУ

БЕОГРАД, 24. фебруар - Концерт Филхармоније младих „Борислав Пашћан“, поводом 30 година од смрти оснивача, маестра Пашћана, одржан је вечерас на Великој сцени.

Бројну публику поздравио је управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић који је подсетио да су тачно пре три деценије огромна енергија, амбиција, знање и љубав према музици у лику маестра Пашћана “отишли у вечност”.
Он је истакао да је Пашћан, студент великог педагога и диригента Ханса Сваровског на Академији за музику и позориште у Бечу, дипломирао 1958. године као најбољи у класи, са правом да дипломски полаже са Бечком филхармонијом.
- Остали из класе, међу којима су данас чувени Зубин Мехта и Клаудио Абадо, дипломирали су уз клавир. Док су његови “класићи” кренули у свет и остварили велике каријере, он се пун знања и енергије вратио у Београд, у Народно позориште – рекао је Ђуровић и нагласио да се Пашћан окреће ка младима већ 1972. године када је на Радио Београду почео да одржава серијал под именом “Пролегомена за једну теорију дириговања”.
Према његовим речима, студенти Музичке академије у Београду од тада су сате и сате почели да проводе у Народном позоришту, у чувеној соби 221 старе зграде, слушајући музику и маестра Пашћана.
Ђуровић је указао да је тако настала “Академија 221” која је 1977. године прерасла у оркестар од тридесетак чланова, који је под именом Млади филхармоничари Београда, одржао свој први концерт 17. јануара 1978. године у Дому омладине.
- Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, живи легат великог маестра, под диригентском палицом шефа диригента Ђорђа Павловића, делима српских и словенских композитора, али и Моцарта и Бизеа, вечерас ће покушати да оживи идеале и енергију коју је маестро Пашћан за собом оставио – нагласио је Ђуровић.
Наступ овог изузетног ансамбла средњошколаца који већ 33 године води уметничка директорка, Даница Томковић, одушевио је београдску публику која није штедела дланове да их награди срдачним аплаузом после сваке нумере, као и на крају концерта који је завршен композицијом Петра Иљича Чајковског “Српско – Руски марш”.
Под диригентском палицом маестра Ђорђа Павловића, млади и веома талентовани музичари, поред поменутих Моцарта и Бизеа, изводили су и дела Мусорског, Божића, Рахмањинова, Хачатуријана, Глинке... Специјални гости, које је публика, такође, наградила бурним аплаузом, били су примадона Јадранка Јовановић која је отпевала Свиту бр. 1 из Бизеове опере “Кармен” и диригент из Америке Милош Раичковић. Он је специјално за ову прилику компоновао и пви пут представио публици композицију “Зимски валцер”, коју је посветио управо Филхармонији младих „Борислав Пашћан“.
За медијацију је била задужена госпођа Томковић, а за видео и аудио продукцију Петар Антоновић.
Током 33 године историје, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забелезила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања. Многи уметници који су прошли кроз филхармонију “Борислав Пашћан”, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству. Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија. Маестро Павловић, диригент Опере Народног позоришта у Београду, је осми диригент од оснивања филхармоније.
М.Б.