ДУШАНКИ СТОЈАНОВИЋ-ГЛИД УРУЧЕНА НАГРАДА "МИЛОШ ЖУТИЋ"

Пензионисана глумица Народног позоришта у Београду и удовица драмског уметника Милоша Жутића Огњанка Огњановић уручила је првакињи Националног театра Душанки Стојановић Глид награду “Милош Жутић”.

На свечаности, одржаној на Сцени “Раша Плаовић” у уторак 8. фебруара после представе „Код куће/Кабул”, речено је да је Стојановић-Глид, коју је публика у препуној сали неколико пута поздрављала бурним аплаузом, награђена за најбоље глумачко остварење у професионалним позориштима од 30. јуна 2009. до 30. јуна 2010. године - за лик Кућевне у истоименој драми Тонија Кушнера у режији Жељка Ђукића.   
У конкуренцији за награду било је 19 глумаца, а одлуку о 16. лауреату награде „Милош Жутић”, 24. децембра 2010. године, донео је жири у саставу: глумци Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић-Димић и Бојан Жировић, редитељ Драгослав Тодоровић и председник жирија, драматург Младен Поповић.
У образложењу је наведено да Душанка Глид - Стојановић, већ дуже времена из улоге у улогу, открива свој раскошни глумачки таленат.
- Сваком новом улогом показује све више досеге свог умећа, да би улогом Кућевне задивила дијапазоном глумачког реквизитаријума, надмашивши саму себе. Тежак Кушнеров текст, на моменте херметичан, она игра с лакоћом, прецизно и с неизрецивим сценским шармом, богатећи га широким спектром глумачких средстава. Између радости и страха, среће и ужаса, она ствара префињено ткање градећи свој лик на радост публике, критике и струке, која јој због тога с радошћу додељује награду „Милош Жутић“, уз дубоко уверење да ће и даље сваком следећом улогом откривати нове и непредвидиве домете глумачког заната – каже се у саопштењу жирија. Стојановић - Глид је први уметник из Народног позоришта који је добио ово престижно глумачко признање.
М.Б.