ДРАМА "ХЕНРИ ШЕСТИ", 22. ЈУНА УЧЕСТВУЈЕ НА ПРВОМ "ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ"

Представа Народног позоришта у Београду "Хенри Шести", по тексту Вилијема Шекспира и у режији Никите Миливојевића, учествоваће на првом "Шекспир фестивалу" који ће се од 19. до 25. јуна одржати у Чортановцима, у вили Станковић.
На тој манифестацији ревијалног карактера, у оквиру које ће бити приказане савремене светске продукције рађене по Шекспировим драмама, "Хенри Шести" ће бити изведен у недељу 22. јуна.
У овој трагикомедији са елементима гротеске, насловну улогу тумачи Хаџи Ненад Маричић (Хенри Шести), а у великом ансамблу су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Дејан Карлечик (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана).У представи, која је премијерно изведена 11. маја 2012. године у чувеном Глоб театру у Лондону, у оквиру "Културне олимпијаде", учествују и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Душан Стојановић (хармоника).
Осим Народног позоришта, учествоваће и театри из Енглеске, Америке, Грузије, Грчке, Финске, Словеније и Србије, као и значајни шекспиролози, едукатори и уметници у пратећем програму.
Чувени Глоб театар из Лондона представом "Хамлет" отвориће фестивал, у оквиру своје светске турнеје поводом 450 година од рођења Шекспира.
Затим ће гостовати Државно драмско позориште "Коте Марјанишвили" из Тбилисија са комедијом "Како вам драго". Местно гледалишче љубљанско извешће "Укроћену горопад", позоришна трупа "Рајска птица" из Атине адаптацију и кореографију "Ромео и Јулија за двоје", Нина Салинен (Хелсинки, /Лос Анђелес) представу "Сироти, сироти Лир", а студенти Академије уметности из Новог Сада пројекат "Музеј Шекспир".
Организатор Итака Арт Центар истиче да је идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било у Шекспирово време.
Представе ће се играти у једној од најлепших летњих резиденција у Србији, направљеној на обали Дунава по угледу на средњевековне замкове у Ломбардији.
Идеју о оснивању фестивала покренуо је редитељ Никита Миливојевић који је поред велике љубави према Шекспиру, био вођен и жељом да се Вила Станковић, изузетан простор затворен за јавност, учини атрактивним културно-туристичким местом.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести