ДОНИЦЕТИЈЕВОМ ОПЕРОМ "ЛУЧИЈА ОД ЛАМЕРМУРА" ОТВОРЕНА 147. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

Извођењем опере славног италијанског композитора Гаетана Доницетија "Лучија од Ламермура" са сопраном Снежаном Савичић Секулић у насловној улози, у четвртак 1. октобра на Великој сцени, отворена је 147. сезона Народног позоришта у Београду.

Под диригентском управом Зорице Митев Војновић наступили су и Владимир Андрић (Енрико), Дејан Максимовић (Едгардо), Дарко Ђорђевић (Артуро), Вук Матић (Рајмондо), Љубица Вранеш која jе дебитовала у улози Алисе и Игор Матвејев (Нормано).

У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду, као и чланови Дечјег хора „Хориславци“.

Трагична опера у три чина „Лучија од Ламермура“, за коју је либрето према роману Валтера Скота, написао Салваторе Камарано, премијерно је изведена 29. маја 2010. године у режији госта из Енглеске Џона Рамстера (асистент Александар Николић).

Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме је креирала Марина Вукасовић Меденица, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.

Радња опере, која се према либрету догађа око 1700. године, у овој поставци смештена је у 1930. годину, у време великих промена у Шкотској, нарочито по питању положаја жена.

Либрето „Лучије од Ламермура“ писан по сижеу романа Валтера Скота, у први план ставља злехуду судбину насловне јунакиње присиљене да изда изабраника свога срца и пође за човека којег не воли, што је одводи у злочин и у смрт, а то је композитору дало прилику да за ову оперу и за улогу Лучије напише неке од својих најлепших и најзахтевнијих нумера.
М.Б.