ДИРИГЕНТ ФИЛИП ПАВИШИЋ И ТЕНОР ДОМАГОЈ ДОРОТИЋ ГОСТОВАЛИ У ПУЧИНИЈЕВОЈ “ТОСКИ”

У оквиру договора о сарадњи између Народног позоришта у Београду и ХНК из Осијека, уметници из Хрватске, директор Опере диригент Филип Павишић и првак Опере тенор Домагој Доротић гостовали су у Пучинијевој “Тоски” која је у среду 20. априла изведена на Великој сцени.
Насловну ролу у том ремек-делу оперске уметности, насталом по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, певала је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, улогу романтичног, слободољубивог и заљубљеног сликара Марија Каварадосија дочарао је Доротић, а властољубивог и бескрупулозног шефа полиције Скарпије -  баритон Миодраг Д. Јовановић.
Улоге у овој опери, која је премијерно изведена 2. априла 2014. године у режији госта из Скопља Дејана Прошева, остварили су и Павле Жарков (Црквењак), Иван Дебељак (Сполета), Вук Матић (Анђелоти), Предраг Глигорић (Шароне), Милица Стојчев (Пастир) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
У представи су суделовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
Управници Народног позоришта у Београду, Дејан Савић, и ХНК из Осијека, Божидар Шнајдер, неколико месеци уназад договарају могуће начине сарадње између два национална театра, који подразумевају размену уметника у свим секторима, размену представа и коопродукцију.
Оперска представа Пучинијеве "Тоске" представља први корак у том правцу, и означава покушај институционализације националних позоришта обе државе после вишегодишњег прекида.
Након првих размена уметника, сарадња представа драмских ансамбала конкретизована је предлозима да београдској публици буде омогућено да погледа награђивану драму Иване Шојат "Унтерштат" у режији Златка Свибена, док би се Народно позориште у Осијеку представило популарном Димином представом "Дама с камелијама" у режији Југа Радивојевића.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести