ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ ГОГОЉЕВЕ "ЖЕНИДБЕ" - 4. НОВЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Поводом десет година од премијере, у среду 4. новембра (20,30) на Сцени "Раша Плаовић", биће изведена Гогољева комедија "Женидба" у режији Славена Салетовића.
На премијерном извођењу, 4. новембра 2005. године, у подели су били Нада Шаргин (Агафја), Љиљана Благојевић (Арина), Нада Блам (Фјокла), Михаило Лађевац (Поткољосин), Владан Гајовић (Кочкарјов), Љубомир Бандовић (Кајгана), Зоран Ћосић (Анучкин), Борис Пинговић (Жевакин), Лепомир Ивковић (Степан), Дејана Миладиновић (Дуњашка).
Десет година касније, на 140. извођењу, у подели ће бити Калина Ковачевић (Агафја), Данијела Угреновић (Арина), Нада Блам (Фјокла), Павле Јеринић (Поткољосин), Бојан Кривокапић (Кочкарјов), Лепомир Ивковић (Кајгана), Зоран Ћосић (Анучкин), Борис Пинговић (Жевакин), Гојко Балетић (Степан) и Дејана Миладиновић (Дуњашка).
Лађевац је за улогу Поткољосина добио Награду Народног позоришта, а представа је са запаженим успехом играна и на фестивалима: на Данима Зорана Радмиловића 2005. године „Женидба“ је, по мишљењу публике, била најбоља представа, а Лађевац је освојио „Златни брк“; на Данима Миливоја Живановића 2006, Лађевцу је припала Награда стручног жирија, а Нади Шаргин Награда публике, док је на Данима комедије 2007. Шаргинова освојила „Ћурана“, Лађевац Награду Вечерњих новости за најбољег младог глумца, а Борис Максимовић и Миланка Берберовић добили су Награде за најбољу сценографију и костимографију.
Представа је учествовала и на Првом фестивалу „Балканско позоришно пространство“ у Санкт Петербургу 2007. године.
Славенко Салетовић је овом режијом освојио најпрестижније признање – Награду „Бојан Ступица“ (2007).
Своје стото извођење представа је прославила 14. јануара 2011, а током деценије сценског трајања, било је и измена у подели.
Улогу Арине Пантелејмонове преузела је Соња Кнежевић, а потом и Данијела Угреновић, Поткољосина је уз Лађевца једно време играо и Иван Зекић, а последњих година рола је поверена Павлу Јеринићу.
У улози Степана смењивали су се Лепомир Ивковић и Гојко Балетић, а Љубомир Бандовић и Лепомир Ивковић у улози Кајгане.
Лик Кочкарјова, осим Гајовића, тумачили су Милош Ђорђевић и Бојан Кривокапић, а ролу Агафје Тихоновне сада игра Калина Ковачевић.
Представу је на матичној сцени и на гостовањима у Студентском граду, Зајечару, Панчеву, Јагодини, Костолцу, Врању, Руми, Неготину, Трстенику, Кладову, Лесковцу..., као и у Бечу, Тирани и Санкт Петербургу, видело више од 35000 гледалаца.
Драматург је Славко Милановић, музику је урадио Мирољуб Аранђеловић Расински, а сценски покрет Пјер Рајковић.
М.Б.