ЦРНОГОРСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ ПОДГОРИЦЕ 7. И 8. МАЈА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВАМА „ОЧЕВИ СУ ГРАД(ИЛИ)“ И „УРНЕБЕСНА ТРАГЕДИЈА“

После паузе од неколико година, Црногорско народно позориште из Подгорице, поново ће гостовати у Народном позоришту у Београду.
Овога пута, у оквиру дводневног наступа 7. и 8. маја, који је подржала Амбасада Црне Горе у Србији, и део су програма којим се обележава десетогодишњица независности Црне Горе, представиће се комадима „Очеви су град(или)“ и „Урнебесна трагедија“ у поставкама двојице младих и веома талентованих редитеља, добро познатих и београдској публици, Бориса Лијешевића и Вељка Мићуновића.
Прве вечери, на Сцени „Раша Плаовић“, биће изведен Лијешевићев ауторски пројекат „Очеви су град(или)“ који нема јединствен текст, већ се ради о комбинацији различитих дела и искустава самих глумаца, кроз документаристички редитељски поступак, по којем је овај уметник последњих година постао веома препознатљив.
Основна тема комада, који се бави временом које је, као и многа пре њега, на свој начин "искочило из зглоба", је мотив новца и жељу за богаћењем, али, заправо, оним богаћењем које ће решити нагомилане елементарне животне проблеме…
Представа је премијерно изведена 5. априла 2013. године, а у великом ансамблу су Ана Вујошевић, Душан Ковачевић, Драган Рачић, Емир Ћатовић, Горана Марковић, Гојко Бурзановић, Јадранка Мамић, Кристина Стевовић, Мишо Обрадовић, Момо Пићурић, Нада Вукчевић, Оливера Вуковић, Петар Бурић, Радмила Божовић, Срђан Граховац, Стеван Радусиновић, Слобо Маруновић, Славко Калезић, Зоран Вујовић и Жаклина Оштир.
Сарадница Лијешевића у ауторском процесу била је Милена Лубарда-Маројевић, драматуршкиња је Стела Мишковић, композитор Александар Костић, а костимографкиња Иванка-Вана Прелевић.
Дан касније, 8. маја, на Великој сцени, биће одиграна “Урнебесна трагедија”, по тексту Душана Ковачевића, у режији Вељка Мићуновића.
У овој горкој трагикомедији, премијерно изведеној 26. децембра 2014. године, уметничку екипу, у улогама Милана, Косте и Василија, предводе признати црногорски глумци Младен Нелевић и Бранимир Поповић, као и један од најпознатијих македонских драмских уметника Мето Јовановски.
У подели су и Ана Вујошевић ( Ружа), Вуле Марковић (Невен ), Нада Вукчевић ( Јулка), Бранка Станић ( Рајна), Мишо Обрадовић ( Доктор) и Момо Пићурић (Милиционер).
Радња комада, написаног 1991, а по којем је четири године касније снимљен и истоимени филм, дешава се две деценије касније, а приказује се из угла Невена, Милановог и Ружиног сина. У односу на оригинални текст, у којем је имао 12 година, ово сценско читање нуди реконструкцију тог времена и представља Невеново сећање на потресну ноћ која је оставила веома озбиљне трагове у његовој свести...
Драматург је Слободан Обрадовић, сценографију и костиме креирао је Миодраг Табачки, а Мићуновић је урадио и избор музике.
Црногорско народно позориште из Подгорице последњи пут гостовало је у Националном театру 25. и 26. априла 2012. године са представама „Ревизор“ и „Ласице“.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести