БИОГРАФИЈА ДИРИГЕНТА ДАВИДА ПОРСЕЛАЈНА

Давид Порселајн, један од најистакнутијих холандских музичара своје генерације, је главни диригент Sønderjyllands Symfoniorkester, Данска, од септембра 2010. године.

Као један од најцењенијих музичара у смислу вођења оркестра, радио је као главни диригент и уметнички директор Симфонијског оркестра у Аделаиди, као главни диригент и уметнички директор Тасманијског симфонијског оркестра, главни диригент и уметнички директор Симфонијског оркестра РТБ у Београду, музички уредник и диригент Холандског плесног театра. Радио је и као професор дириговања на Конзерваторијуму Утрехт-Амстердам и на Сиднејском музичком конзерваторијуму. 
Давид Порселајн је дириговао Лондонском филхармонијом, Лондонском симфонијетом, Симфонијским орксестром BBC и Филхармонијским оркестром у Лондону, као и Сиднејским симфонијским оркестром, Бергенском филхармонијом, SWR Sinfonieorchester у Баден-Бадену и Фајбургу, Orquesta Filharmónica на Гран Канарији, NDR Radiophilharmonie и Народним радијским симфонијским оркестром у Пољској, али и многим другим оркестрима. Поред рада на устаљеном репертоару, он диригује и нова музичка дела широм света. Примера ради, дириговао је музику савремених кинеских композитора на три концерта на Међународном фестивалу у Единбургу. Његово ангажовање га води на три континента, у сарадњу са истакнутим културним институцијама као што су: Опера Аустралије, Прашки пролећни фестивал и Orquesta Filharmónica de la Cuidad de México.
1992. године је добио награду „Најбољи оперски диригент“ на Минхенском бијеналу за продукцију у сарадњи са Холандском опером; а 1994. је имао свој оперски деби у Британији, диригујући Вердијев Оберто у Опера север. Свој аустралијски оперски деби је имао 1991. диригујући Риголето за Државну оперу Јужне Аустралије, где је касније дириговао и Макбета, Травијату и Никсон у Кини Џона Адамса, а у Опери Квинсленд је дириговао Мадам Батерфлај. Његов рад за Аустралијску оперу у Опери у Сиднеју је укључивао и Лучију од Ламермура, Риголето, Les contes d’Hoffmann и Севиљског берберина, а у сарадњи са Аустралијском опером, он је дириговао у полу-постављеној верзији Росинијеве La Cenerentola.
Давид Порселајн је успешан уметник у смислу снимања музике, а тренутно већину компакт дискова снима за кућу CPO. До сада је снимио симфоније Кристијана Синдинга са NDR Radiophilharmonie, а започео је и неколико великих циклуса, такође за CPO, а ради се о делима холандских композитора, међу којима су Jan van Gilse, Julijus Röntgen, Henk Badings i Hendrik Andriesen. До сада је, такође за CPO, снимио музику српске композиторке Исидоре Жебељан и словачког композитора Лудовита Рајтера. У претходном периоду, његов богат опус снимљене музике је урађен за ABC Classics у Аустралији, а укључује комплетан циклус Бетовенових симфонија, Месијанове Éclairs sur l’Au-délà и музику аустралијских композитора Ричарда Меале, Питера Скулторпа, Најџела Вестлејка и Метјуа Хиндсона, уз музику Курта Шветсика, Шуберта Лајдера оркестрирану од стране Брамса, Рејгера, Офенбаха и Листа. За ЕМЕРГО је снимио музику холандских композитора Ханса Кокса са СО Тасманије и Тристана Кеуриса са Холандским радијским филхармонијским оркестром и хором.