ГОСТОВАЊЕ КОМЕДИЈЕ „ГОСПОЂА МИНИСТАРКА“ СНП-а ИЗ НОВОГ САДА, 19.10. У ОКВИРУ РЕВИЈЕ „НУШИЋУ У ЧАСТ“

Нушићева комедија „Госпођа министарка“, у режији Радослава Ралета Миленковића и извођењу ансамбла Драме Српског народног позоришта из Новог Сада, биће одиграна у недељу 19. октобра (19,30) на Великој сцени, у оквиру ревије представа „Нушићу у част“.
Насловна улога је поверена Лидији Стевановић, зета Чеду игра Југослав Крајнов, Ујка Васа је Александар Гајин, а у улози ћерке Даре наступиће Јована Мишковић.
У овој култној комедији играју и Сања Ристић Крајнов, Марко Савковић, Предраг Момчиловић, Марко Савић, Љубица Ракић, Милорад Капор, Милован Филиповић, Јелена Антонијевић, Гордана Јошић Гајин, Тијана Максимовић, Вишња Обрадовић, Мирослав Фабри, Гордана Каменаровић, Оливера Стаменковић, Маја Николић, Драгомир Пешић…
Признајући да није гледао скоро ниједну поставку “Госпође министарке”, те стога није био ни оптерећен досадашњим интерпретацијама, Миленковић је оценио да је то, можда, и најбољи Нушићев комад, који, узгред, сви мислимо да добро знамо.
Међутим, прича овог комада је, према његовим речима, много сложенија, и има много степеница и кругова у спирали које обизимају Живку и друге ликове. Ту је и легенда о овом главном лику, које су тумачиле наше највеће глумице, и она, како наводи Миленковић, готово да оптерећује када се комад поставља.
Поред тога, он напомиње и да је било важно и како отплести нешто што је водвиљски стил од осталих слојева комада, а затим учинити и ликове живим.
Миленковић наводи да комад, иако је савремен, заправо није актуелан, и није политичан, већ је друштвено ангажован.
Зато рад на оваквим комадима омогућава да доживимо катарзу, сматра он, и можда помогне и да се ослободимо, како је рекао, свих длака из супе коју нам сервирају наши политичари.
Како је писао Велибор Глигорић, Живка је предводник свим акцијама у овој комедији, а све акције подређене су амбицијама и главном циљу да се, по сваку цену, домогне положаја и тако успе у животу.
Миленковић је урадио и избор музике, сценограф је Даниела Димитровска, а костимограф Јасна Бадњаревић.
„Госпођа министарка“ је премијерно изведена 24. јануара ове године на Сцени “Пера Добриновић”.
У оквиру ревије представа „Нушићу у част", која се одржава у Народном позоришту у Београду од 5. октобра до 3. новембра, биће одиграно више представа, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Шапца, Новог Сада, Сомбора, Крушевца, Зајечара и Суботице.
М.Б.