ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ НАТАЛИJА МАЦАК И ДЕНИС НЕДАК 16.01. ГОСТУЈУ У “КРЦКУ ОРАШЧИЋУ”

Прваци Националне опере Украјине „Т. Шевченко”, Наталиjа Мацак и Денис Недак гостоваће 16. јануара у балетској представи Народног позоришта “Крцко Орашчић” која ће бити изведена у Великој дворани Сава центра.
У овом класичном спектаклу, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији Константина Костјукова, Недак ће тумачити насловног јунака, док ће се Наталиjа Мацак представити улогом Маше.
У представи учествују солисти, целокупни ансамбл Балета и Оркестра Народног позоришта у Београду под диригентском управом Ђорђа Павловића, као и чланови Дечијег хора "Хориславци" у улогама Анђела.
Сценографију и костиме креирала је Ангелина Атлагић.
Основу балета "Крцко Орашчић", премијерно изведеног 18. марта 2014. године на Великој сцени Народног позоришта, чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева“, написаној 1816. године.
Славни француски књижевник и драмски писац Александар Дима, у међувремену је адаптирао ту Хофманову причу о девојчици и њеној божићној авантури која уз фантастичну музику Чајковског осваја публику на свим континентима.
Враћањем „Крцка Орашчића“ на репертоар, Национални театар се поново уврстио у ред великих светских балетских кућа чији се репертоар не може замислити без тог бисера класичне балетске литературе, праизведеног у Маријинском театру у Санкт Петербургу 18. децембра 1892. године.
Одломци из овог балета први пут су одиграни у Народном позоришту 22. јануара 1923. године.
На истој сцени, целовечерња представа "Крцко Орашчић" под називом "Рскало" (Шчелкунчик) први пут је изведена 24. априла 1937. године, у кореографији Маргарите Фроман.
Наредне две премијере, у кореографији и режији Жарка Пребила, одржане су 19. јануара 1977. године и 11. јуна 1983. године.
М.Б.

Промотивни спот можете погледати ОВДЕ

Наталија Мацак

Примабалерина Националне опере Украјине. Заслужна уметница Украјине.
Школовала се се на Балетској академији у Кијеву где и почиње њена професионална каријера. Звезда украјинске балетске сцене.
Тумачи главне улоге у балетима: Лабудово језеро, Крцко Орашчић, Дон Кихот, Рајмонда, Шехерезада, Бајадера и многим другим.
Освајала је бројна значајна признања на интернационалним балетским такмичењима. На VI Интернационалном такмичењу Серж Лифар одржаном у Кијеву 2006. године освојила је Златну медаљу.
Стална је гошћа бројних балетских фестивала.
Наступа широм света, у Јапану, Кореји, Канади, Шпанији, Италији, Немачкој Мексику и многим другим земљама.


Денис Недак

Носилац је престижног националног признања – Заслужни уметник Украјине (2011). Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад у театру.
Првак Националне опере у Кијеву постаје 2008. године.
Одиграо је бројне главне улоге у следећим балетима: Крцко Орашчић, Лабудово језеро, Успавана лепотица, Бајадера, Дон Кихот, Жизела, Корсар, Спартак, Рајмонда и друге. Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима.
Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи.
Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији и Француској.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ, ОДРЖАНЕ У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 15. ЈАНУАРА

Популарна балетска бајка која се широм света игра за новогодишње и божићне празнике, балет у два чина "Крцко Орашчицћ" биће изведен 16. јануара у Сава Центру, најављено је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позориша.
Према речима в.д управника Народног позоришта Дејана Савића балет у кореографији прослављеног балетског играча и педагога Константина Костјукова за који је декор и костиме урадила Ангелина Атлагић, премијерно је изведен прошле године на Великој сцени Народног позоришта и за њега се увек тражи карта више.
"Ако има нека дворана која може да да другу и бољу, већу димензију нашем балету онда је то Сава Центар. Наши балетски уметници тамо “продишу”, а декор и костими долазе до правог изражаја. Верујем да ће ово бити велики балетски догађај”, рекао је Савић.
У представи ће гоствовати врхунски балетски уметници из Украјине, прваци Националног балета Украјине "Т. Шевченко" из Кијева Наталија Мацак у улози Маше и Денис Недак као Крцко Орашчић.
Мацак је први пут у Србији а Недака публика већ познаје.
Обоје се веома радују што ће наступити са солистима и ансамблом Балета Народног позоришта у овој зимској бајци, са Оркестром Народног позоришта под диригентском управом Ђорђа Павловића.
Као пар, гости из Украјине играју заједно седам година.
Примабалерина Националне опере Украјине, заслужна уметница Украјине Мацак, звезда је украјинске балетске сцене.
Школовала се на Балетској академији у Кијеву где и почиње њена професионална каријера.
Стална је гошћа бројних балетских фестивала.
Наступа у Јапану, Кореји, Канади, Шпанији, Италији, Немачкој Мексику и многим другим земљама.
Првак Националне опере у Кијеву од 2008. године Недак, такође је носилац престижног националног признања, Заслужни уметник Украјине.
Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад.
Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима.
Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи.
Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији и Француској.