БАЛЕТ "АЛЕКСАНДАР" НА ТУРНЕЈИ У МЕКСИКУ

Балет "Александар", инспирисан слојевитом историјском личношћу, војсковођом, полубогом, љубавником, освајачем света – Александром Македонским, у кореографији Роналда Савковића, гостоваће од 19. октобра до 1. новембра у Мексику, а у оквиру те турнеје 22. и 23. 10. биће изведен и на престижном Интернационалном фестивалу "Сервантино" који се одржава у историјском граду Гуанахуато.  
Овај балет, после огромне селекције представа из целог света, уврштен је у Главни програм тог фестивала високог реномеа на којем учествују најугледнија светска музичка и драмска позоришта.  
Представа ће на турнеји имати укупно шест извођења, а осим фестивалске, видеће је и публика у Акапулку, Гвадалахари и Мериди.
"Александар" је занимљиво драматуршки повезан, има скоро филмску брзину, а игра се на музику у којој се препознају етно мотиви и народни ритмови у комбинацији са електроником која даје специфичну динамику.
- Ово није наративна бајка, већ је у питању једно неконвенционално истраживање слојевите личности Александра; војсковође, полубога, љубавника, освајача света кога чине људи који га окружују. Они га праве и Великим – оцењује Савковић.
Признати уметник, који је балетски првак Државне опере у Берлину, наглашава да је у овај балет унео сво своје досадашње знање у области игре.
Представа је премијерно изведена 15. новембра 2011. године на Великој сцени.
Костиме је креирала Jелена Милетић, декор Лукас Лерх, а уметнички сарадник била је Анина Станчу.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести