АНСАМБЛ РУМУНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ОПЕРЕ ИЗ ТЕМИШВАРА ГОСТОВАО СА ПРЕДСТАВОМ "ТУРАНДОТ" ЂАКОМА ПУЧИНИЈА

Ансамбл Румунске националне опере из Темишвара гостовао је 6. децембра у узвратној посети Народном позоришту са представом "Турандот" Ђакома Пучинија, којом је дириговао Дејвид Крешенци из Италије.
Насловну улогу певала је сопран Драгана Радаковић, уметница рођена у Новом Саду, која је дипломирала и магистрирала на два одсека - на Факултету музичке уметности у Београду, соло певање у класи професорке Радмиле Бакочевић и дириговање у класи професора Станка Шепића, док је у роли принца Калафа наступио тенор Богдан Роман.
У великом ансамблу су били и Октавијан Влаику (Тимур), Нарциса Брумар (Лиу), Дан Патака (Пинг), Кристијан Балашеску (Панг), Ремус Алазарое (Понг), Сабин Плацинта Ћуреску (Цар Алтум), Маријус Госа (Мандарин), Виктор Гер (Принц Персије) и Мануела Арделен (Џелат).
У представи је учествовао Оркестар, Хор и балетски ансамбл Румунске националне опере.
Публика у препуној сали, поздравила је све уметнике, на крају ове опере у три чина, дуготрајним и снажним аплаузом.  
Продуцент је Корнелије Мургу, сценографију и костиме креирао је Марио де Карло, а кореографију је урадила Кармен Кожокару.
Либрето су написали Ђузепе Адами и Ренато Симони.
Опера "Турандот" праизведена је 26. априла 1926. године у Teatro alla Scala у Милану.  
Румунска национална опера из Темишвара је једна од четири установе те врсте у суседној држави.
Ансамбл Опере Народног позоришта у Београду гостовао је веома успшешно на сцени тог театра 2. новембра са Вагнеровим "Летећим Холанђанином".
На тај начин, после више од три деценије, обновљена је сарадња две географски и програмски блиске оперске Куће.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести